ZA NASTAVAK DOBRIH REZULTATA
Namjenskoj industriji treba ponovno regionalno povezivanje
Manager BiH 18 lipnja, 2024

Namjenska industrija Bosne i Hercegovine iz godine u godinu sve je jača i svoje proizvode plasira na mnogobrojna tržišta diljem svijeta. Podaci Vanjskotrgovinske komore BiH kažu kako izvoz namjenske industrije nastavlja ubrzano rasti. 

 

Od siječnja do svibnja 2024. godine izvoz je dosegao 205 milijuna KM, što je čak 48% više nego u istom razdoblju 2023. godine, kada je iznosio 139 milijuna KM. Najveći rast izvoza ostvaren je kod detonirajućih i sporogorećih štapina (+76%) i streljiva (+40%). Najviše se izvozilo u SAD, Slovačku, Bugarsku, Irak, Srbiju i Tursku.

Vanjskotrgovinska komora organizirat će zajednički nastup tvrtki namjenske industrije iz BiH na sajmu Eurosatory'24 u Parizu u Francuskoj od 17. do 21. lipnja. 

"Eurosatory je vodeći međunarodni sajam obrane i sigurnosti, koji se održava svake dvije godine u Parizu. Sajam je prvi put održan 1967. godine i od tada se razvio u jedan od najvažnijih događaja u industriji obrane i sigurnosti", naveli su iz VTK BiH.

Ove godine na štandu Vanjskotrgovinske komore BiH predstavit će se sedam tvrtki Igman iz Konjica, Unis Ginex i AC-Unity iz Goražda, Binas iz Bugojna, Pretis iz Vogošće, Tehnički remont Bratunac i BNT Tvornica mašina i hidraulike Novi Travnik.

Ekonomista Igor Gavran istakao je za Nezavisne novine kako je potencijal u namjenskoj industriji ogroman, ali, ipak, ovi pozitivni rezultati nisu dovoljni.

"Mi većinom izvozimo streljivo, projektile i slično, a prije rata smo proizvodili zrakoplove, helikoptere i ozbiljne sofisticirane sustave poput višecjevnih raketnih bacača, haubica i sudjelovanja u proizvodnji tenkova i oklopnih vozila. Danas je nužna i proizvodnja dronova i sličnih proizvoda ako želite biti konkurentni i atraktivni na tržištu namjenske industrije, ali i sustavi su još i te kako potrebni. Nažalost, mi ovakve naprednije oblike proizvodnje, čak i unutar države, ne podržavamo, da ne kažem sabotiramo, pa iako imamo domaće kompanije koje proizvode određene vrste oklopnih vozila i lakog naoružanja, biraju se strani dobavljači i ista oprema uvozi iz političkih razloga ili nečijeg privatnog interesa, pa je nekome 'bliža Kanada od Bratunca'", naglasio je Gavran.

Dodao je kako bi najbolji put domaće namjenske industrije bila obnova regionalnih veza, kada su se zajedno proizvodili napredni sustavi u Jugoslaviji i onda zajednički nastup i izvoz.


Manager.ba

 

 

Povezani članci

1

2

Najnovije vijesti
Video
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!
DIREKTNA SURADNJA
ASA Bolnica i AKH iz Beča donose izvrsnost u zdravstvu