NEKOMU RAT NEKOMU BRAT
Vojna industrija u potrazi za 37.000 novih radnika
Manager Svijet 20 lipnja, 2024

Zbog ruskog napada na Ukrajinu vojna industrija diljem svijeta doživljava nezapamćen uzlet i zapošljava tisuće novih radnika. Govori se o najvećem valu zapošljavanja od završetka Hladnoga rata. 

 

Svjetska vojna industrija zapošljava trenutno toliko radnika kao nikada u posljednjih nekoliko desetljeća. Kako je istražio dnevnik Financial Times, 20 srednjih i velikih proizvođača oružja planira ove godine zaposliti tisuće novih radnika. Ukupno se radi o povećanju broja zaposlenih za deset posto, konkretno se radi o 37.000 novih radnih mjesta.


Najveći porast od kraja Hladnog rata

Nakon godina pada proizvodnje, vojna industrija sada bilježi djelomice rekordne narudžbe. Pored ruske agresije na Ukrajinu, globalnu glad za naoružanjem je pojačala i nesigurnost na Bliskom istoku kao i ostala geopolitička žarišta poput napetosti između Kine i Tajvana.

„Ovo je najveći skok narudžbi u obrambenom sektoru od završetka Hladnog rata i to se sve događa u jednom relativno kratkom razdoblju", rekao je za Financial Times Jan Pie, glavni tajnik europske krovne udruge vojne industrije ASD.

Popis deficitarnih zanimanja vojne industrije je podugačka: od inženjera, preko programera i stručnjaka za kibernetičku sigurnost pa sve do mehaničara i varioca.

Najveći kadrovske potreba izrazio je europski proizvođač raketa MDBA. Zajednički projekt koncerna Airbus, BAE Systems i Leonardo želi broj zaposlenih povećati za 17 posto, što konkretno znači 17.000 novih radnika. MDBA prije svega proizvodi krstareće rakete Taurus i Patriot sustave protuzračne obrane.

Šef kadrovske službe u talijanskoj kompaniji Leonardo Antonio Liotti rekao je kako je njegova kompanija u fazi „intenzivne potrage" za novim radnicima čak snažnije nego što je to bio slučaj tijekom rata u Iraku i Afganistanu.


Preuzimanje radnika iz automobilske industrije

Najveća njemačka tvrtka za proizvodnju oružja Rheinmetall također planira dodatno povećati broj zaposlenih za više od deset posto. Rheinmetall i proizvođač automobilskih guma Continental u petak su najavili da će višak radnika iz Continentala, koji se zbog slabije potražnja iz automobilske industrije nalazi u poteškoćama, prijeći u Rheinmetall.

Zbog stalnog nedostatka kvalificiranih radnika, njemačke tvrtke poput proizvođača motora Renk također sve višetraže zaposlenike u inozemstvu, navodi Financial Times. Ovo ukazuje i na još jedan izazov s kojim se vojna industrija suočava: mnogi poslovi zahtijevaju kvalificirane sigurnosne provjere za kandidate, što zahtijeva vrijeme i ograničene resurse.


Deutsche Welle | manager.ba

Povezani članci

1

2

Video
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!
DIREKTNA SURADNJA
ASA Bolnica i AKH iz Beča donose izvrsnost u zdravstvu