ZADUŽBINA MIODRAGA KOSTIĆA 
Zavirite u Palaču znanosti u Beogradu
Manager Regija 14 travnja, 2024

Zadužbina Miodraga Kostića predstavila je sadržaje i aktivnosti koje će se odvijati u Palači znanosti, najvećem središtu za istraživanje i popularizaciju znanosti u regiji, koji će prema planu svoja vrata za posjetitelje otvoriti u prosincu. 

 

Krajem prošle godine obznanjena je suradnja Zadužbine s Elektrotehničkim fakultetom Sveučilišta u Beogradu, čiji će profesori i studenti u Palači znanosti imati na raspolaganju 19 najsuvremenijih istraživačkih centara. U petak su predstavljani i sadržaji namijenjeni popularizaciji znanosti svim generacijama, s posebnim fokusom na djecu i mlade.

U Palači će imati stalnu postavku s preko 30 edukativnih i interaktivnih eksponata koji će objašnjavati tehnologiju, pojave u svemiru i prirodi,  i ljudsko biće. Dio prostora bit će rezerviran za gostujuće znanstvene izložbe, kako bi posjetiteljima redovno bio na raspolaganju nov i atraktivan sadržaj iz različitih disciplina znanosti.

"Veliki broj eksponata u Palači znanosti uključivat će, uz obveznu edukativnu komponentu, i element zabave i igre, kako bi se najmlađima na zanimljiv način približile tehnološke inovacije i znanstveni fenomeni. Spremamo i posebno opremljen dječji kutak, u kome su sadržaji iz oblasti programiranja, robotike, geologije i umjetnosti, osmišljeni za predškolski uzrast. Zadužbina će u svom radu posebnu pozornost posvetiti učenicima osnovnih škola u cilju doprinosa kvalitetu obrazovanja, buđenju radoznalosti i zanimanja za znanost“, rekao je Nemanja Đorđević, upravitelj Zadužbine Miodraga Kostića, napominjući kako je cjelokupni prostor od 5.500 četvornih metara zamišljen kako bi posjetiteljima ponudio jedinstvena znanstvena iskustva i uzbudljive demonstracije, uz robote, holograme, primjenu proširene i virtualne stvarnosti u izložbenim postavkama.

 

PRIVATNI PODUZETNIK
Miodrag Kostić ostavio Beogradu zadužbinu vrijednu 25 milijuna eura

U palači će se biti postavljen najveći interaktivni globus u Europi, promjera 3 metra, na čijoj površini će se prikazivati više od 500 različitih projekcija Zemlje, planeta, putanja zrakoplova, geoloških fenomena i klimatskih promjena, i to u realnom vremenu zahvaljujući NASA bazi podataka.

Među atraktivnim sadržajima izdvaja se i planetarij, sferno kino površine preko 100 četvornih metara s 36 sjedećih mjesta, u kome će se, pored projekcija na temu svemira, emitirati i edukativni filmovi iz različitih znanastvenih oblasti. Posjetiteljima će na raspolaganju biti VR escape room, dok će predah u obilasku eksponata moći potražiti u znanstvenom kafeu i knjižari, ali i restoranu koji će biti otvoren na posljednjem katu. 
Zadužbina će u svojoj multifunkcionalnoj dvorani organizirati radionice, seminare i znanastvena predavanja.


Palača se nalazi na križanju ulica Kralja Milana i Kneza Miloša. Restauracija i konzervatorski radovi izvedeni su u suradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, kako bi se očuvala arhitektonska i umjetnička vrijednost zgrade koja ove godine obilježava 100 godina od izgradnje.


Manager.ba

Povezani članci

1

2

Video
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
JELENA ČAČULOVIĆ, WELTPLAST
Tvrtku tretiramo kao dijete u obitelji