MEĐUNARODNA KONFERENCIJA
Turizam može postati ozbiljan razvojni resurs te pokretač ekonomije u BiH
Manager.ba/capital.ba BiH 11 svibnja, 2018

Internacionalni Burch univerzitet (IBU) je u svečanoj sali hotela Hills započeo međunarodnu konferenciju o ekonomskim i društvenim studijama ICESoS 2018 koja se ovog puta bavila savremenim trendovima u turizmu i uslužnim djelatnostima na području Balkana.

ICESoS konferencija već šest godina okuplja istaknute stručnjake iz različitih oblasti koji govore o najvažnijim temama u svijetu i tako daju doprinos rješenju mnogih problema koje su bile i jesu teme ove konferencije. Konferencija je okupila preko 100 učesnika iz 10 drzava regije i EU, na kojoj će biti prezentirano preko 50 naučnih studija.

Važnost konferencije potvrđuje učešće državnog Ministra prometa i komunikacija Ismira Juske kao i nekoliko Ambasadora zemalja članica Evropske Unije. Ministar Jusko se zahvalio Internacionalnom Burch univerzitetu na organizaciji jedne ovako važne konferencije, i u svom uvodnom obraćanju posebno se obratio studentima koji su u velikom broju prisustvovali konferenciji, te im objasnio težak put razvoja Transportne strategije BiH za koji su mnogi mislili da je nemoguć, a koja je Bosni i Hercegovini osigurala pristup fondovima za izgradnju koridora 5c u iznosu od 2 milijarde KM. U završnom dijelu svog obraćanja, ministar Jusko je poslao jasnu poruku akademskoj zajednici i studentima, a to je važnost lobiranja za interese Bosne i Hercegovine na svim konferencijama, okruglim stolovima i drugim diskusijama, naglasivši jednostavno pravilo “Ukoliko niste za stolom, naći ćete se na meniju!”.

Novoimenovani ambasador Republike Slovačke Martin Kačo je u svom izlaganju naveo: “Vjerujem u Evropu i zajedničke EU projekte, te vjerujem da se put u Evropu se nalazi i u ovoj regiji, zbog toga kada govorimo o onome što može izgraditi bolje veze i odnose uvijek podržavam. Jedan važan aspekt za uvezivanje jeste i turizam koji će, siguran sam, u ovoj zemlji stvoriti nova radna mjesta. Mislim da je upravo turizam važan za približavanje BiH Evropskoj uniji koji Slovačka snažno podržava jer to je i jedan od prioriteta naše vanjske politike. Zbog toga mi je drago da na ovoj konferenciji vidim kreativne i obrazovanje mlade ljude koji će biti ili već jesu najvažniji pokretači BiH na putu ka EU”.

ICESoS 2018 konferencija je poseban akcent stavila na turizam koji može postati vodeći pokretač ekonomije Bosne i Hercegovine te je poentirano da na tom putu razvoja treba pomoći kako turistima tako i lokalnom stanovništvu koje često želi da oživi turističke resurse ali nema dovoljno znanja ni kapaciteta.

“Kako dolazim sa fakulteta koji se bavi hotelskim i turističkim menadžmentom iz Opatije, sretna sam što sam danas u Sarajevu i što mogu čuti sve što vi govorite o turizmu. Često sam u Sarajevu jer znam da Sarajevo i BiH imaju potencijal za razvoj turizma koji može biti globalno prepoznat. Ono što je bitno jeste da resurse BiH upakirate u turistički proizvod”, kazala je prof. dr. Zrinka Zadel sa Fakulteta za turizam i hotelski menadžment iz Opatije.

Govornici na konferenciji su naglasili bitnost razvoja nauke na koju se uvijek oslanjamo kada trebamo riješiti određene probleme, te razviti nove privredne grane i potencijale koji će osnažiti ekonomsku snagu jedne zemlje i njenih građana.

“Konferencija ICESoS 2018 je mjesto za stručnjake koji svake godine raspravljaju o pitanjima regionalnog razvoja. Ove godine konferencija pokriva jednu za BiH iznimno bitnu temu a to je turizam. Inače pitanja koja se obrađuju uglavnom se tiču integriranog ekonomskog razvoja koji obuhvata tri velika sektora, a to su ekonomski razvoj u kontekstu privrede, društveni razvoj i zaštitu životne sredine. Ovogodišnja konferencija je okupila veliki broj naučnika, istraživača i studenata te predstavnika kompanija koje djeluju u ovoj industriji i koje će na jednom mjestu predstaviti iskustva i saznanja te ponuditi rješenja za razvoj ove oblasti u narednom periodu”, posebno je naglasio doc. dr. Nedim Čelebić, prorektor Burch univerziteta.

Otvaranju konferencije su prisustvovali studenti, stručnjaci iz oblasti turizma, predstavnici diplomatskog kora u BiH, te profesori Burch univerziteta, predstavnici akademske zajednice, nevladinog sektora i privrede.