Sarajevo

Hoće li centar Sarajeva dobiti nova dva nebodera od po 22 kata?

Prema regulativnim planovima i odlukama Općine Centar predloženo je da se u sarajevskom naselju Marijin Dvor grade četiri građevine, od čega bi dvije imale po 22 kata.

 

Riječ je o regulativnom planu za prostor nazvan Gradski centar Marijin Dvor, a čiji je nosilac izrade bio Kantonalni zavod za izgradnju. Zavod je to učinio nakon što je vijeće Općine Centar krajem srpnja/jula prošle godine odobrilo izmjene i dopune ovog regulativnog plana.

Hrvatski

Mladi u Kantonu Sarajevo će za već kupljene stanove dobiti subvencije između 5.000 i 7.000 KM

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo negiralo je informacije koje su se pojavile u javnosti da će mladi, njih 864, od Vlade KS dobiti subvencije s iznosima tek nešto višim od 1.000 KM za rješavanje stambenog pitanja, prioopćeno je iz Vlade KS.

 

Hrvatski

Na Ilidži se gradi prvi sarajevski znanstveno-tehnološki park

S ciljem stvaranja inovacijskog i poduzetničkog ekosistema u Bosni i Hercegovini, Univerzitet SSST kao prvi univerzitet četvrte generacije u regionu nedavno je ostvario jedinstven univerzitetski inovacijski laboratorij u Bosni i Hercegovini.  Ovo je samo prvi u nizu projekata koje Univerzitet SSST planira realizirati u sljedećem periodu.

 

Hrvatski

Sarajevo: Od malog obiteljskog biznisa do lanca ugostiteljskih objekata

Nedim Taslaman iz Sarajeva godinama je radio u ugostiteljstvu prije nego što se odlučio pokrenuti vlastiti posao u ovom sektoru. Danas je vlasnik dva prepoznatljiva ugostiteljska objekta od kojih je jedan otvoren u vrijeme krize kakvu ugostitelji ne pamte.

 

Za BiznisInfo Taslaman govori o tome kako je započeo biznis, tko mu je bio podrška i što je u njegovom poslu najvažnije te najavljuje otvaranje još jednog objekta.

Hrvatski

VIDEO Pogledajte kako će izgledati spoj 9. transverzale i autoputa u Sarajevu

Vlada Kantona Sarajevo je objavila videoprezentaciju projekta spajanja Devete transverzale i Autoputa A1, odnosno kako će izgledati obje prometnice.

 

Spajanje ove dvije prometnice počelo je danas i, kako je priopćila kantonalna vlast, trebala bi trajati 365 dana. Dužina spoja je 650 metara i radovi će koštati skoro osam milijuna KM. Izvođač radova je kompanija Euro-Asfalt. prometnice se spajaju u općini Novi Grad.

Hrvatski

Nađa Huseinbegović: U vrijeme najgore krize kreirala novi turistički proizvod

Nađa Huseinbegović je po struci magistar znanosti. Njena čitava karijera  je vezana za medije, produkciju i kreativni rad. Nakon rada na televiziji i u produkcijskoj kući, radila je i u marketinškoj agenciji. Sada je  sva stečena znanja, iskustvo i vještine, usmjerila na razvoj turističkog proizvoda Sarajevo Card.

Hrvatski

Kako je Indijac Asim Khan rodni New Delhi zamijenio Sarajevom u kojem je razvio uspješan biznis

Kao student ekonomije u Londonu, ovaj Indijac je za Sarajevo prvi put čuo u dokumentarnoj emisiji BBC-ja zbog čega je odlučio da 2003. godine posjeti grad o kojem se toliko pričalo. Kada je prvi put došao u Sarajevo i Stari Grad, znao je da je od tog momenta njegova sudbina neraskidivo vezana baš za ovo mjesto.

 

Hrvatski

Uskoro izgradnja hotela, benzinske pumpe i terminala za avionsko gorivo u Sarajevu - Okončan inspekcijski nadzor

Služba za urbanizam, stambene, imovinsko-pravne geodetske poslove i katastar nekretnina Općine Novi Grad Sarajevo informira javnost da su okončani postupci inspekcijskog nadzora nad rješenjima vezanim za izgradnju kompleksa hotela benzinske pumpe i terminala za avionsko gorivo, u Ulici Kurta Schorka.

 

Hrvatski

U Sarajevu na tri lokacije počinje gradnja stanova za mlade

U sarajevskim naseljima Šip, Rosulje u Vogošći i Aerodromsko Naselje, točnije u ulici Braće Mulić, gradit će se stambeni objekti, koje će po nižim cijenama moći kupiti mladi bračni parovi, boračka populacija, građani iz socijalne kategorije, te oni koji imaju neku vrstu potrebe.

 

Potvrdio je to za N1 portal Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Hrvatski