Sarajevo

Mladim Sarajkama prva nagrada za pametne kutije namijenjene slabovidnim osobama

Tražeći priliku da izraze svoje ideje i razmišljanja o društveno korisnim promjenama i načinima na koje inovativnim rješenjima mogu doprinijeti rješavanju različitih problema u društvu, grupa vrijednih mladih ljudi prijavila se na takmičenje u predlaganju društvenih inovacija – Youth Innovation Award 2023.  

 

Ideju koja je pokupila najviše simpatija javnosti i stručnog žirija kroz takmičenje, te osvojila prvo mjesto predložile su tri mlade osobe iz Sarajeva: Sara Nalo, Selma Budnjo i Melisa Mutapčić.

Hrvatski

HR Ekspert

G-Petrol d.o.o. Sarajevo posluje na području Bosne i Hercegovine od 2013.godine i dio je kompanije NIS a.d. Novi Sad, jedne od najvećih energetskih kompanija u jugoistočnoj Evropi. Bavimo se prodajom nafte i naftnih derivata kroz kanal veleprodaje i razvijenu maloprodajnu mrežu koja obuhvata 43 benzinske stanice. Naš tim u Bosni i Hercegovini broji preko 500 talentovanih, stručnih i vrijednih ljudi. Radoznali smo i otvoreni za inovacije, svježinu i energiju koju u naš tim unosi svaki novi pojedinac. 

Hrvatski

Sarajevo počinje proces digitalizacije javne uprave

Grad Sarajevo počinje proces digitalizacije javne uprave od 1. siječnja, prelaskom iz tradicionalne papirne dokumentacije u potpuno digitalni format. 

 

Rezultat je to suradnje Grada s s IDDEEA BiH, čija je besplatna platforma razvijena kako bi poboljšala efikasnost, produktivnost, otvorenost i transparentnost rada javne uprave.

Osim Sarajeva, plan je sličnu digitalizaciju primjeniti i u ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine. 

Hrvatski

​FVE Systems počeo s radom u Sarajevu

 

FVE Systems, slovačka kompanija koja se bavi razvojem projekata u sektoru obnovljive energije, objavljuje svoj dolazak na bh. tržište. Kompanija je nedavno započela s radom u novom prostoru u srcu Sarajeva, time praveći prvi korak ka stvaranju zelenije budućnosti. 

FVE Systems, slovačka kompanija koja se bavi razvojem projekata u sektoru obnovljive energije, objavljuje svoj dolazak na bh. tržište.

Hrvatski

Poduzetništvo je budućnost!

Dom mladih u Sarajevu protekla dva dana bio je centar poduzetništva. Najsikusniji su dijelili zanje i savjete, najmlađi predstavili ideje, a najbolji dobili poticaje. 


Najočekivanije poduzetničko okupljanje „Welcome to the Future 2.0“ održano je od 22. do 23. studenoga, a ovo je drugo izdanje Welcome to the Future koji je bio prvi Scale Up pitch održan u Bosni i Hercegovini 2022. godine. 

"Welcome to the Future 2.0", podijeljen u dva segmenta - Biznis Arenu i Pitch Arenu, bio je prepun posjetitelja.

Hrvatski

Belamionix otvara objekt u Sarajevu

Maloprodajno tržište Bosne i Hercegovine u velikoj je ekspanziji. Jedan od trgovinskih lanaca koji bilježi najbrži rast je Belamionix iz Brčkog.

 

Ovaj lanac nije toliko poznat Sarajlijama, ali je veoma jak na području tuzlanske i brčanske regije, odakle se širi po cijeloj BiH.

Tim povodom su raspisali konkurs za prijem u radni odnos 40 trgovaca i tri magacinska radnika.

Belamionix uskoro otvara vrata i svog velikog tržnog centra u Tuzli, koji će biti najveći objekat ove kompanije do sada.

Hrvatski