Sarajevo

Pet infrastrukturnih projekata koji će promijeniti izgled, a i funkciju Sarajeva

Radi se o rekonstrukciji ulice Ahatovićka u naselju Dobroševići, ulici Avde Palića u Zabrđu, te ulice Adema Buće u Buća Potoku, kao i dovršetku izgradnje primarnih prometnica IX transverzale i proširenja ulice Džemala Bijedića.

 

Hrvatski

U Sarajevu na tri lokacije počinje gradnja stanova za mlade

U sarajevskim naseljima Šip, Rosulje u Vogošći i Aerodromsko Naselje, točnije u ulici Braće Mulić, gradit će se stambeni objekti, koje će po nižim cijenama moći kupiti mladi bračni parovi, boračka populacija, građani iz socijalne kategorije, te oni koji imaju neku vrstu potrebe.

 

Potvrdio je to za N1 portal Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Hrvatski

Od danas na snazi novih 12 mjera u Kantonu Sarajevo

Na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, Vlada Kantona Sarajevo je na jučerašnjoj sjednici donijela Zaključak kojem je naložila primjenu sljedećih mjera:

 

1. Dozvoljava se rad ugostiteljskim subjektima sa radnim vremenom do 20:00 sati, uz prisustvo maksimalno 4 lica za jednim stolom, a 20 lica u objektu, uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera;

2. Dozvoljava se rad djelatnosti kockanja i klađenja, sa radnim vremenom do 20:00 sati, uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera;

Hrvatski

82 milijuna KM: BHRT prodaje zemljište za gradnju Kongresnog centra u Sarajevu

Prodaje se nekoliko nekretnina, od kojih je najveća ekonomsko dvorište, odnosno gradilište od 28.000 kvadratnih metara.

 

Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (BHRT) i Općina Novi Grad Sarajevo objavili su javni poziv za prodaju nekretnina u svrhu izgradnje kompleksa "Kongresni centar Sarajeva"

Hrvatski

Franšiza sarajevskog Chipasa otvorena u Poljskoj, uskoro u još jednom bh. gradu

Tijekom ove godine, CHIPAS će zabilježiti još jedan “povijesni” trenutak, budući da je potpisan i prvi franšizni ugovor u Bosni i Hecegovini i počele pripreme za otvaranje restorana u Visokom.

 

Šarmantni Interijer, domaćinska atmosfera, meni koji se bazira na kvalitetnim obrocima od piletine i paste, i sve to u kombinaciji sa povoljnim cijenama, predstvalja “dobitnu kombinaciju” za sarajevski restoran CHIPAS.

Hrvatski

Što će raditi, a što neće ovog vikenda u Sarajevu?

Pročitajte što će raditi, a što neće ovog vikenda u Sarajevu.

 

Kanton Sarajevo uslijed pogoršanja epidemiološke situacije ide u lockdown tijekom ovog vikenda, točnije od petka u 20 sati, do ponedjeljka u 07:00 sati.

Građani će se u ovom periodu moći kretati. Pročitajte što će raditi, a što neće ovog vikenda u Sarajevu.

Bit će zatvoreni:

- svi poslovni subjekti,

- tržni centri,

- ugostiteljske radnje.

Radit će:

- prodavnice hrane i piće,

Hrvatski

Ekološka tranzicija Sarajeva: U tijeku realizacija 64 projekta od 646 milijuna KM

Pripremljen je novi Zakon o prostornom uređenju i građenju u Kantonu Sarajevo u kome će biti regulirane krucijalne stvari za Kanton, kao što je zaštita parkovskih površina, izvorišta voda, energetska efikasnost, problem nelegalne izgradnje, način legalizacije i postojanje urbanište grada kao kolektivnog stručnog tijela. Potrebno je donijeti niz akata o reguliranju propuštenih stvari u prethodnim propisima, a što je u skladu i po obavezi svih Europskih direktiva i odluka iz oblasti prostornog uređenja.

 

Hrvatski

GIZ: U Sarajevu devet novih natkrivenih biciklističkih parkinga

Pilot projekt je dio GIZ regionalne inicijative na temu održive urbane mobilnosti u zemljama jugoistočne Europe financirane od strane njemačke vlade, u kojem su Grad Sarajevo i Kanton Sarajevo partneri. 

 

Ministar prometa Kantona Sarajeva, Adi Kalem, predstavnica Grada Sarajevo Selma Bećiragić i GIZ menadžerica sektorskog fonda Julia Nagel obišli su radove na postavljanju natkrivenih parkinga za bicikle (lokacija Otoka) koji će biti postavljeni na devet lokacija i to:

Općina Novo Sarajevo:

Hrvatski