Sarajevo

BRITANSKA AGENCIJA: Sarajevo je najjeftiniji grad u Europi za iznajmljivanje nekretnina

"Sarajevo je najjeftiniji grad u Europi za iznajmljivanje nekretnina", pokazalo je nedavno objavljeno istraživanje britanske agencije za nekretnine "CIA Landlord".

 

Agencija je istraživala koji su to najjeftiniji gradovi za iznajmljivanje nekretnina analizom različitih parametara u 38 europskih zemalja.

Kako su naveli, troškovi iznajmljivanja polako rastu tokom posljednjih nekoliko desetljeća, a neki gradovi koštaju više nego što si mnogi ljudi mogu priuštiti.

Hrvatski

Velika investicija na Marijin Dvoru iza koje stoje poznati ulagači

Zgrada u centru grada, točnije na Marijin Dvoru, koja je donedavno bila u ruševnom stanju i predstavljala ruglo, zasjala je u novom svjetlu.

 

Nekad poznata zgrada je obnovljena a svojim izgledom uljepšala je cijelu ulicu, odnosno dio grada.

Kako saznaje BiznisInfo, investitor je kompanija The Place, iza koje stoje poznati investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali i jedan od najpoznatijih domaćih poduzetnika Emir Granov.

Hrvatski

Talijani najavili novu investiciju u blizini Sarajeva

U kabinetu općinskog načelnika Akifa Fazlića održan je radni sastanak kojem su sudjelovali Alessandro Malavolti, potpredsjednik grupacije AMA S.p.a sa sjedištem u Italiji i Adnan Hajdarpašić, direktor AMA Adriatic sa sjedištem u industrijskoj zoni Luka.

 

Tema sastanka bila je dalje investiranje i širenje ove grupacije u Ilijašu.

Gosti su najavili da će već u ovoj godini biti završena izgradnja još jedne hale ukupne GBP površine preko 7.000 kvadratnih metara, za koju je u završnoj fazi izdavanje potrebnih dozvola od strane Općine Ilijaš.

Hrvatski

Hoće li centar Sarajeva dobiti nova dva nebodera od po 22 kata?

Prema regulativnim planovima i odlukama Općine Centar predloženo je da se u sarajevskom naselju Marijin Dvor grade četiri građevine, od čega bi dvije imale po 22 kata.

 

Riječ je o regulativnom planu za prostor nazvan Gradski centar Marijin Dvor, a čiji je nosilac izrade bio Kantonalni zavod za izgradnju. Zavod je to učinio nakon što je vijeće Općine Centar krajem srpnja/jula prošle godine odobrilo izmjene i dopune ovog regulativnog plana.

Hrvatski

Mladi u Kantonu Sarajevo će za već kupljene stanove dobiti subvencije između 5.000 i 7.000 KM

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo negiralo je informacije koje su se pojavile u javnosti da će mladi, njih 864, od Vlade KS dobiti subvencije s iznosima tek nešto višim od 1.000 KM za rješavanje stambenog pitanja, prioopćeno je iz Vlade KS.

 

Hrvatski

Na Ilidži se gradi prvi sarajevski znanstveno-tehnološki park

S ciljem stvaranja inovacijskog i poduzetničkog ekosistema u Bosni i Hercegovini, Univerzitet SSST kao prvi univerzitet četvrte generacije u regionu nedavno je ostvario jedinstven univerzitetski inovacijski laboratorij u Bosni i Hercegovini.  Ovo je samo prvi u nizu projekata koje Univerzitet SSST planira realizirati u sljedećem periodu.

 

Hrvatski

Sarajevo: Od malog obiteljskog biznisa do lanca ugostiteljskih objekata

Nedim Taslaman iz Sarajeva godinama je radio u ugostiteljstvu prije nego što se odlučio pokrenuti vlastiti posao u ovom sektoru. Danas je vlasnik dva prepoznatljiva ugostiteljska objekta od kojih je jedan otvoren u vrijeme krize kakvu ugostitelji ne pamte.

 

Za BiznisInfo Taslaman govori o tome kako je započeo biznis, tko mu je bio podrška i što je u njegovom poslu najvažnije te najavljuje otvaranje još jednog objekta.

Hrvatski

VIDEO Pogledajte kako će izgledati spoj 9. transverzale i autoputa u Sarajevu

Vlada Kantona Sarajevo je objavila videoprezentaciju projekta spajanja Devete transverzale i Autoputa A1, odnosno kako će izgledati obje prometnice.

 

Spajanje ove dvije prometnice počelo je danas i, kako je priopćila kantonalna vlast, trebala bi trajati 365 dana. Dužina spoja je 650 metara i radovi će koštati skoro osam milijuna KM. Izvođač radova je kompanija Euro-Asfalt. prometnice se spajaju u općini Novi Grad.

Hrvatski

Nađa Huseinbegović: U vrijeme najgore krize kreirala novi turistički proizvod

Nađa Huseinbegović je po struci magistar znanosti. Njena čitava karijera  je vezana za medije, produkciju i kreativni rad. Nakon rada na televiziji i u produkcijskoj kući, radila je i u marketinškoj agenciji. Sada je  sva stečena znanja, iskustvo i vještine, usmjerila na razvoj turističkog proizvoda Sarajevo Card.

Hrvatski