SARAJEVO
Sarajevo domaćin prvog Halal Faira – SHF
Manager.ba/Biznisinfo.ba BiH 06 srpnja, 2018

Glavni grad Bosne i Hercegovine će biti domaćin prvog Sarajevo Halal Faira – SHF (Sarajevskog halal sajma), koji će biti održan od 27. do 29. septembra ove godine, javlja Anadolu Agency (AA).

SHF 2018 će okupiti halal proizvođače, distributere i kupce iz cijelog svijeta na jednom mjestu i promovirati aktivizam muslimanskih potrošača.

Sajam će također potaknuti susrete proizvođača halal proizvoda i pružalaca halal usluga s velikim kupcima i distributerima iz Saudijske Arabije, Bahreina, Omana, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Malezije i Turske.

Iz BBI-a navode kako ovaj događaj predstavlja jedinstvenu priliku za halal proizvođače da ostvare kontakt s distributerima halal proizvoda koji su prisutni na tržištima širom svijeta, a koji mogu osigurati globalnu promociju i prodaju halal proizvoda i usluga iz naše regije.

Direktor Bosna Bank International (BBI) Amer Bukvić je, u razgovoru s novinarom AA, istakao kako su cilj i želja da se ogranizacijom ovog sajama Sarajevo pozicionira kao centar za proizvodnju i distribuciju halal proizvoda, te da se na taj način tržišta islamskog svijeta približe proizvođačima u Jugoistočnoj Evropi.

-U BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji ima jako veliki broj certificiranih proizvođača koji pokušavaju izaći na tržište. Cilj je da napravimo veliki sajam, veliku izložbu svih tih proizvoda i da iz Turske, Malezije, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina, Indonezije, gdje su velika tržišta, dovedemo distributere i kupce koji bi otvorili vrata našim proizvođačima kako bi izvozili vani – rekao je Bukvić.

Ističe kako je to veoma važno, te da otvara novu dimenziju Sarajeva i BiH, koji će osim Sarajevo Business Foruma, Sarajevo Film Festivala dobiti i Sarajevo Halal Fair. Najnoviji sajam će u tom periodu glavni grad BiH pozicionirati na mapu svjetske ekonomije. Namjera organizatora je sajam pretvoriti u tradicionalni.

Bukvić navodi kako halal industrija ima veliki potencijal, što potkrepljuje činjenicom kako se procjenjuje da u Evropi živi blizu 52 miliona pripadnika islamske vjeroispovjesti, odnosno osoba koje vode računa o halal ishrani, odnosno imaju potrebu za onim što je sigurno od stvari koje su vjerom zabranjene, poput svinjskog mesa ili alkohola.

- To je veliko tržište. Za to tržište proizvođači su sve više zainteresovani, ne samo u Jugoistočnoj Evropi, već su i proizvođači s istoka zainteresovani da dođu na tržište Evropske unije (EU) – naglasio je Bukvić.

Ukazao je i na činjenicu da su tržišta islamskog svijeta ogromna, gdje je riječ o populaciji od 1,5 milijardi stanovnika.

- Mislim da je ovo sajam koji će pokušati doći do tog tržišta, do distributera na tom tržištu, da im ponudi proizvode iz oblasti ishrane, turizma, finansija, kozmetike, farmaceutske i modne industrije, ali i svih industrija koje prate taj trend. Mislim da će to biti veliki izazov. Nama Sarajlijama je velika stvar da Sarajevo ponovo pozicioniramo u centar, poput domaćina velikih sajmova Berlina, Dusseldorfa, Beča… – isakao je Bukvić.

Sarajevo ima veliki potencijal

Obzirom da BBI već punu deceniju uspješno organizuje najveću reginalnu investicijsku konferenciju SBF, koja s pravom nosi epitet “balkanskog Davosa”, Bukvić je, na pitanje kakva su očekivanja od halal sajma, odgovorio:

- Moja očekivanja su da će na sajam doći veliki broj distributera iz Saudijske Arabije, Turske, da će se upoznati s onim što se proizvodi u BiH, Crnoj Gori, Srbiji, Hvatskoj, Sloveniji, te da će uspostaviti inicijalne kontakte. Moja očekivanja su da će mnogi koji dođu na sajam, možda doći na ideju da imaju proizvodnju u BiH, da im je možda jeftinije, umjesto što izvoze iz Turske ili Saudijske Arabije prema Evropi, da organizuju proizvodnju ovdje, te na taj način smanje troškove transporta, a istovremeno dobiju razne carinske povlastice. Mislim da će to biti veliki događaj i da će postati tradicija – naglasio je Bukvić.

Na kraju je istakao kako se nada da će raditi na širenju, odnosno organizaciji općeg sajma u Sarajevu. Sarajevo, prema njegovim riječima, nema takvih sajmova, ali treba ih imati i za to ima veliki potencijal.

Sarajevo halal sajam će se održati od 27. do 29. septembra u sarajevskoj Skenderiji.

SHF 2018 će pružiti brojne mogućnosti domaćim i međunarodnim kompanijama kao mjesto susreta svih tržišnih učesnika, regulatora i na koncu potrošača halal proizvoda i usluga.

Također, SHF 2018 ima namjeru da podstakne  dodatne investicije i olakša poslovnu suradnju u oblasti halal industrije kao i da omogući uvid u trendove razvoja halal industrije, unaprijedi odnose s lokalnim i stranim kupcima i distributerima, te osigura izravan kontakt i povratne informacije od potrošača halal proizvoda i korisnika halal usluga.

U Bosni i Hercegovini postoji više od 85 kompanija koje imaju halal certifikat, dok ih u regiji ima nešto više od 120, s više od 4.500 proizvoda i usluga.

Sajam će biti održan pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, a organizator je Bosna Bank International (BBI) u saradnji s Islamskom razvojnom bankom (IsDB).

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce