sajam

Veliki interes SR Njemačke za automobilsku industriju Bosne i Hercegovine

U uglednom njemačkom dnevnom časopisu WOLFSBURGER NACHRICHTEN objavljen je članak o debi nastupu bh. kompanija na međunarodnom sajmu dobavljača Volkswagen grupacije, IZB 2018 (Internationale Zuliefererbörse 2018), koji se svake dvije godine održava u Wolfsburgu, SR Njemačka pod pokroviteljstvom WOB AG, inače 50% u vlasništvu grada Wolfsburga i 50% u vlasništvu Volkswagena.

Hrvatski

Sarajevo domaćin prvog Halal Faira – SHF

Glavni grad Bosne i Hercegovine će biti domaćin prvog Sarajevo Halal Faira – SHF (Sarajevskog halal sajma), koji će biti održan od 27. do 29. septembra ove godine, javlja Anadolu Agency (AA).

SHF 2018 će okupiti halal proizvođače, distributere i kupce iz cijelog svijeta na jednom mjestu i promovirati aktivizam muslimanskih potrošača.

Sajam će također potaknuti susrete proizvođača halal proizvoda i pružalaca halal usluga s velikim kupcima i distributerima iz Saudijske Arabije, Bahreina, Omana, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Malezije i Turske.

Hrvatski

Električna vozila na sajmu Energa u Sarajevu

”Vozi 100 kilometara za 1 KM” moto je kompanije ”Porsche BH” d.o.o. koja na ovogodišnjem sajmu energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije “Energa” u Sarajevu predstavlja dva električna vozila.

”Up” i ”golf sedam”, potpuno električni, ove godine dostupni su posjetiteljima sajma, a VW e-mobility projekt manager Jasmin Lučkin kazao je da se očekuje da ova vrsta automobila u BiH na popularnosti dobije poslije 2020. godine.

Hrvatski

Zvizdić otvorio sajam "Dani trešnje 2018."

Međunarodni sajam privrede, poljoprivrede, prehrane i turizma "Dani trešnje 2018" otvoren je u utorak u Vrapčićima kod Mostara, a otvorio ga je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Sajam je ove godine okupio tristotinjak izlagača iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, a veliki broj izlagača došao je i iz makedonske prijestolnice Skoplja, odnosno njene najmnogoljudnije općine Čair, koja je ovogodišnji partner sajma.

Hrvatski

Međunarodni sajam turizma i gastrokulture u Bijeljini 18. i 19. maja

Deveti Međunarodni sajam turizma i gastrokulture “Bijeljina-turist” okupiti će u petak i subotu, 18. i 19. maja, više od 60 izlagača iz Republike Srpske i zemalja regiona, najavljeno je iz gradske Turističke organizacije.

Sajam će prvi put biti održan na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića u centru grada, nakon što je prethodnih godina organizovan u Etno-selu Stanišići i hotelu “Drina” u Bijeljini.

Za predstavljanje turističkih potencijala Srpske i zemalja regiona namijenjeno je više od 500 metara kvadratnih besplatnog izlagačkog prostora.

Hrvatski

Otvoren 14. međunarodni privredni sajam u Tešnju

U Kraševu kod Tešnja danas je otvoren 14. sajam privrede, koji je okupio 200 izlagača. Na jednom mjestu mogu se naći najvažniji privredni subjekti iz BiH, okruženja i Evrope, javlja Anadolu Agency (AA).

Sajam se prostire na 5.000 kvadrata zatvorenog i 10.000 otvorenog prostora. Zemlja partner ovogodišnjeg sajma je Italija, a partneri sajma su Općina Tešanj i Privredna gospodarska komora BiH.

Organizatori ističu da je Tešanj privredni centar Federacije BiH, sa godišnjim prihodima od 1,5 milijardi KM.

Hrvatski

Učenici iz Prnjavora predstavili se solarnom sušarom za voće

 

Manifestacija posvećana inovatorima i inovacijama...

Međunarodna izložba ideja, inovacija i stvaralaštva ”INOST MLADIH 2018” otvorena je danas u Domu omladine u Banjaluci, a radovi će biti izloženi do 20. aprila.

Na izložbi  su predstavljeni radovi inovatora iz udruženja, saveza, asocijacija i pojedinaca, učenika, studenata i nastavnika iz Republike Srpske, BiH i drugih zemalja.

Hrvatski