PRIVREDA
Promet firmi iz Tešnja lani bio 1,4 milijarde KM
Manager.ba/Biznis info BiH 12 ožujka, 2018

 

Firme iz Tešnja prošle godine su imale oko 1,4 milijardi maraka prometa, izvozile su u oko 60 zemalja svijeta, od čega 70 posto u Europsku uniju. Izvozilo se više od 350 finalnih proizvoda. U ovom gradu ima više od 2.400 poslovnih subjekata, među kojima je 20-ak velikih stranih investitora.

Ovo je kazao načelnik ovog grada Suad Huskić u specijalnom izdanju emisije Centralni dnevnik FACE TV koja je u subotu emitovana iz Tešnja. 

 U zadnjih 6-7 godina kontinuirano raste broj zaposlenih, sada smo na rekordnom nivou. Danas imamo 12.500 uposlenih i to je rekordan broj za općinu Tešanj. U posljednjih šest godina otvoreno je 3.500 novih radnih mjesta, rekao je Huskić.  

Ako se to uporedi s Federacijom BiH, dođe se do podatka da je svako deseto radno mjesto u posljednjih pet godina otvoreno u Tešnju.

Zanimljivo je da od 12.500 usposelnih manje od 2.000 radi u javnom sektoru. Ostali rade u proizvodnji, trgovini, poljoprivredi itd.

 Kamo sreće da takve standarde imamo širom BiH. Bili bismo jeftinija i efikasnija država sa više funkcionalnosti a manje korupcije, manje nerada i vjerovatno bi se svi bolje osjećali u BiH, naglasio je Huskić.  

Jedan od pokazatelja razvijenosti je da u Zeničko-dobojskom kantonu ima registrovano 1.800 teretnih vozila a da se 25 posto tih vozila nalazi u Tešnju.

Tema CD-a je bila ekonomski uspjeh Tešnja a gost je bio i generalni direktor HIFA OIL Grupacije Izudin Ahmetlić. Emisija je snimljena u punoj dvorani a predstavljene su brojne uspješne tešanjske kompanije.

Povezani članci

1

2