kompanije

Crna Gora postaje omiljena destinacija turskih investitora

 
Podaci pokazuju da je u Crnoj Gori registrovano 6.000 turskih kompanija, a najviše ih je u sektoru turizma, građevine i arhitekture.


Investitori kažu da naša zemlja ima mnoge prednosti u pogledu osnivanja preduzeća u poređenju s Turskom, poput blizine sa zemljama Evropske unije, relativno dobra saobraćajna povezanost kao i sama evropska perspektiva.

Prije tri godine Seda Ozjalćin-Medenica iz Turske preselila se u Crnu Goru, koja je, kaže, njen pravi dom. Ovdje je osnovala porodicu i biznis. Vodi baletsku školu koju pohađa stotinjak članova.

Hrvatski

FIA objavila popis deset najvećih kompanija po ostvarenoj dobiti i prihodima u 2022.

Prema najnovijim rezultatima koje je objavila FIA na vrhu liste s najvećim ostvarenim prihodima nalazi se se Bingo Tuzla, s prihodom od 1.643.450.387 KM, koji je ostvario značajan rast u protekloj godini. Drugo mjesto zauzima Holdina d.o.o. Sarajevo s prihodom od 1.592.462.661 KM, dok se na trećem mjestu nalazi JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo s prihodom od 1.306.901.251 KM.

 

Popis kompanija po najvećim ostvarenim prihodima:

Hrvatski

RCB Nanotehnologija povećava broj zaposlenih

Za sve koji se žele okušati u revolucionarnoj tehnologiji proizvodnje obnovljenog carbon black-a i proizvoda baziranih na spojevima silicija i cinka bez karbonskog otiska na okoliš, dobra vijest je da je RCB Nanotehnologija u potrazi za osobama sa znanjem i vještinama iz oblasti procesnog i elektrotehničkog inžinjeringa, projektovanja postrojenja, te drugih srodnih oblasti.

Hrvatski

Cirkularni poslovni model na putu ka održivosti: Nestléov put do nulte stope emisija

Na centralnom trgovačkom događaju u BiH, osmom FMCG-u Retail Summitu, koji se održao danas u Sarajevu u hotelu Hills, o cirkularnom modelu poslovanja i  Nestlé-ovom putu do nulte stope emisije stakleničkih plinova, govorio je Milan Dukić, direktor prodaje Nestlé Adriatic u BiH.

 

Prisutne je podsjetio na činjenicu da je zaštita prirodnih resursa postala imperativ, a budućnost poslovanja u 21. stoljeću podrazumijeva modifikaciju i zamjenu standardnog poslovnog modela – cirkularnim.

Hrvatski

Francuska kompanija Boet StopSon traži kooperaciju sa firmama u BiH

Francuska kompanija Boet StopSon poziva kompanije u BiH da ostvare suradnju, a to su kompanije koje imaju od 50 do 150 zaposlenih, da imaju CAD/CAM dizajnera, kao i zavarivače i kotlarnike TIG & MIG/MAG procesa.

 

Osim ovih, navode se i ovi uvjeti:

• Da se može komunicirati na engleskom jeziku
• Certifikati: idealno ISO 9001, 3834 i/ili 1090

Hrvatski

Čudesna priča kurdskog imigranta koji zarađuje milijardu i po eura godišnje

Njegova kompanija u privatnom vlasništvu sada zarađuje više od 1,5 milijardi dolara godišnje – a ističe se kao šampion dobrog poslovanja.

 

Prije petnaest godina, osnivač kompanije “Chobani” u Americi kupio je tvornicu mlijeka i počeo da proizvodi jogurt u grčkom stilu.

Njegova kompanija u privatnom vlasništvu sada zarađuje više od 1,5 milijardi dolara godišnje – a ističe se kao šampion dobrog poslovanja.

Hamdi Ulukaja objašnjava svoju magičnu formulu uredniku “Bloomberg Businessweek”, Joelu Weberu, prenosi Blic.

Hrvatski

Kako su izgledali počeci nekih od najvećih kompanija

Bez obzira na to koliko je nečiji biznis uspješan i poznat širom svijeta, svi oni morali su odnekud da počnu, a to najčešće podrazumijeva dosta skromnije izdanje od onog koje poznajemo danas. To naročito važi za one kompanije koje postoje duže vrijeme i koje su nastajale kada je svijet izgledao potpuno drugačije u odnosu na trenutno stanje.

 

Hrvatski

Sedam veličanstvenih vrijedi 7,7 bilijuna dolara

Svih sedam lidera “Nasdaqa” cvjetaju ove godine usprkos usporavanju globalne ekonomije uslijed pandemije.

 

Tehnološki giganti dominiraju američkim tržištem kapitala.

Apple sada vrijedi više od 2 tisuće milijardi dolara. Kompanije u grupi “Fab 5” – Apple, Amazon, Microsoft, Alphabet (Google) i Facebook – ukupno vrijede više od 7 tisuća milijardi (bilijuna) dolara.

Hrvatski

10 novih bh. kompanija koje poštuju ljudska prava u poslovanju

Povelja se sastoji od 15 točaka koje se tiču sprječavanja narušavanja ljudskih prava, uključivanja zainteresiranih strana radi uvažavanja njihovog glasa i potreba, opredijeljenosti za jednak odnos prema svima, očuvanja radnog okruženja, zabrane prinudnog rada i zabrane umiješanosti u trgovinu ljudima, prava na sistem komunikacije koji maksimalno štiti povjerljivost za sve prijave zaposlenih.

 

Hrvatski