UMIJEĆE PRIPOVIJEDANJA
Potrebna je samo jedna vještina za uspješnu karijeru
Manager Svijet 15 travnja, 2024


Postoji vještina koja je potrebna svim mladim ljudima kako bi napredovali na radnom mjestu, a milijunaš, serijski poduzetnik i profesor marketinga pri Stern School of Business na Sveučilištu u New Yorku Scott Galloway otkrio je o kojoj je kompetenciji riječ.  


Poslodavci žele zaposliti kandidate koji kombiniraju meke i tvrde vještine, poput analitičkog i kreativnog razmišljanja, vođenja i znatiželje, navodi se u ovogodišnjem izvješću konzultantske tvrtke Oliver Wyman.
“Kad bih savjetovao svoju djecu, rekao bih im da je vještina pripovijedanja (storytellinga) ona koja će zaživjeti, izjavio je Galloway.

Platforme za komunikaciju mogu se brzo mijenjati, no važno je razviti “sposobnost kvalitetnog pisanja, artikuliranja i predstavljanja ideja uz pomoć podataka, infografika i slajdova”, smatra milijunaš.

Inače, Galloway je 2005. godine pokrenuo L2 Inc. – istraživački projekt koji je prerastao u konzultantsku tvrtku za poslovnu inteligenciju i koji pomaže robnim markama naučiti kako da plasiraju proizvode publici na internetu.

Kako stoji u izvješću Komisije za vrijednosne papire i burzu SAD-a, tvrtka za poslovno savjetovanje Gartner 2017. godine kupila je Gallowayjev L2 Inc. za više od 130 milijuna dolara.

 

AI nije dovoljan
Umijeće pripovijedanja može ozbiljno pridonijeti poslovnom uspjehu tvrke, ali ga i narušiti, a oni koji ga usavršavaju ne bi se trebali oslanjati isključivo na alate koji koriste umjetnu inteligenciju (AI) poput ChatGPT-a, dodao je.

“Ne znamo hoće li za pet godina neka neuronska mreža zamijeniti ChatGPT. Ne znamo hoće li programiranje zastarjeti”, rekao je.

Razumijevanje umjetne inteligencije je važno, no to nije jedina vještina potrebna za uspjeh na poslu. Poslodavci žele zaposliti kandidate koji kombiniraju meke i tvrde vještine, poput analitičkog i kreativnog razmišljanja, vođenja i znatiželje, navodi se u ovogodišnjem izvješću konzultantske tvrtke Oliver Wyman.

Pronalaženje načina da postanete stručnjak u svom području formula je za uspjeh, bez obzira na to što se još događa oko vas, kaže Galloway.

“Pronađite nišu, koliko god ona uska bila i pokušajte ju usavršiti. Posvetite se tome da budete jedan od najupućenijih ljudi na svijetu u svojoj domeni. Nikada nećete biti stručnjak u bilo čemu, ako u tome ne uživate”, zaključio je američki poduzetnik.

 

poslovni.hr / Manager.ba

Najnovije vijesti
Video
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
JELENA ČAČULOVIĆ, WELTPLAST
Tvrtku tretiramo kao dijete u obitelji