KOLIKO ZARAĐUJU?
Ovo su plaće predsjednika država u regiji
Manager.ba/radiosarajevo.ba Regija 20 kolovoza, 2018
Izvor fotografije:
Ilustracija

Predsjednik Slovenije Borut Pahor ima najveću mjesečnu zaradu među kolegama iz regije, dok najmanju prima njegov kolega iz Srbije Aleksandar Vučić.

Zarada predsjednika Slovenije na mjesečnom nivou, kako se navodi u njegovom imovinskom kartonu, iznosi 3.322 eura.

S druge strane, njegov srpski kolega Aleksandar Vučić mjesečno prihoduje čak tri puta manje.

Vučić u ime obavljanja funkcije šefa države na mjesečnom nivou zarađuje 1.083 eura, što je najmanja predsjednička plata u regiji. 

 

 

Više od 3.000 eura iznose mjesečna primanja hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, ali i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, piše Pobjeda.

Prema podacima hrvatskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Grabar Kitarović ima neto plaću od 3.276 eura, dok članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u prosjeku zarađuju 3.091 euro.

Prema podacima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, članovi Predsjedništva te zemlje Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić primaju 2.862, 2.874 i 3.536 eura mjesečno.

 

Foto: Klix.ba

 

Mjesečnu zaradu u iznosu od 2.873 eura prima i predsjednik Kosova Hašim Tači.

Premda na sajtu Agencije za sprječavanje korupcije Crne Gore još nisu objavljeni podaci o mjesečnim primanjima predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, poznato je da je njegov prethodnik na toj poziciji mjesečno zarađivao oko 2.420 eura, pa se zaključuje da toliko iznosi i Đukanovićeva mjesečna zarada.

Manje od 2.000 eura na mjesečnom nivou zarađuju predsjednici Albanije Ilir Meta, čija plata iznosi 1.425 eura i Makedonije Đorđe Ivanov, koji zarađuje 1.250 eura.

Ako se primanja šefova država usporede s prosječnim plaćama u regionu, dolazi se do zaključka da svi oni mjesečno prihoduju daleko više od prosjeka u svojim zemljama.

 

Rekorderi su, ipak, predsjednik Kosova i trojica članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine

 

Mjesečna plata Hašima Tačija gotovo osam puta je viša od prosječne plaće na Kosovu, a Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Mladena Ivanića sedam puta u odnosu na prosječnu zaradu u Bosni i Hercegovini.

Trostruko višu plaću od prosjeka u svojim zemljama primaju predsjednici Hrvatske, Makedonije i Slovenije.

Iako je plaća predsjednika Srbije Aleksandra Vučića najmanja među kolegama iz regije i on zarađuje duplo više u odnosu na prosječnu plaću u Srbiji.

Prema zvaničnim podacima, najveće prosječne plaće u regiji imaju Slovenija i Hrvatska, a najniže Makedonija i Bosna i Hercegovina, prenosi RTCG.

Povezani članci

1

2