Kosovo

Bh. firme ponovo osvajaju kosovsko tržište

Među poduzećima koja su prednjačila po količinama robe izvezene na Kosovo je i "Komerc-mali" iz Prnjavora, koji na tamošnje tržište plasira rebrasti betonski čelik i toplo valjanu žicu.

 

Da poduzeća iz BiH ponovo osvajaju tržište Kosova govore i podaci Vanjskotrgovinske komore BiH, gdje je izvoz za pola ove godine povećan za više od 18 milijuna KM u odnosu na isti period lani.

Hrvatski

Za BiH se otvara tržište vrijedno oko 150 mil KM

Aljbuljena Hadžiu, istaknuta članica rukovodstva Samoopredjeljenja, izjavila je da će Aljbin Kurti, nakon preuzimanja vlasti na Kosovu, ukinuti taksu na proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ona je istakla da će Kurti taksu zamijeniti punim reciprocitetom.

– Mi ćemo zamijeniti taksu političkim, ekonomskim i komercijalnim reciprocitetom – rekla je Hadžiu.

Hrvatski

Ovo su plaće predsjednika država u regiji

Predsjednik Slovenije Borut Pahor ima najveću mjesečnu zaradu među kolegama iz regije, dok najmanju prima njegov kolega iz Srbije Aleksandar Vučić.

Zarada predsjednika Slovenije na mjesečnom nivou, kako se navodi u njegovom imovinskom kartonu, iznosi 3.322 eura.

S druge strane, njegov srpski kolega Aleksandar Vučić mjesečno prihoduje čak tri puta manje.

Vučić u ime obavljanja funkcije šefa države na mjesečnom nivou zarađuje 1.083 eura, što je najmanja predsjednička plata u regiji. 

 

Hrvatski

Najveća investicija u povijesti Kosova: Amerikanci grade termoelektranu od milijardu eura

Iz Vlade Kosova priopćeno je da je riječ o investiciji vrijednoj milijardu eura, najvećoj u povijesti Kosova. Izgradnja će početi 2018., a biti će funkcionalna od 2023. godine. 

Vlada Kosova i američka kompanija Kontur Global postigle su danas sporazum o izgradnji nove termoelektrane na Kosovu, prenosi agencija Anadolija (AA). 

Sporazum je postignut na sastanku Upravnog komiteta za termoelektranu “Novo Kosovo”, kojem predsjedava premijer Ramuš Haradinaj sa predstavnicima kompanije Kontur Global.

Hrvatski