RJEŠENJA ZA SIROMAŠNE DRŽAVE
Odjeća koja raste s vama
Manager.ba/Bankar.me Svijet 05 rujna, 2018

Dizajner Ryan Yasin iskoristio je svoja znanja iz aeronautičkog inženjerstva kako bi razvio održivu garderbu koju mogu nositi i bebe od tri mjeseca, ali i djeca od tri godine.

Svi roditelji dobro znaju da je odjeća kod djece kratkog vijeka, jer je mališani brzo prerastu.

Ovo je slučajno shvatio i mladi dizajner Ryan Yasin, kad je otišao kod sestre upoznati nećaka.

„Moja sestra je dobila sina. Kupio sam mu odjeću, ali dok sam otišao do njih, beba je već prerasla te stvari. To je bila velika inspiracija za mene i počeo sam razmišljati kako bih mogao riješiti ovaj problem“, kaže Jasin.

Tako je nastala nova linija odjeće za djecu inspirirana origamijem Petit Pli, koja bi mnogim roditeljima mogla uštedjeti novac, jer je specifična i raste s nosiocem.

Zahvaljujući 3D rastezljivim naborima, ova odjeća može pristajati djetetu od tri mjeseca, pa do tri godine.

Za razliku od običnih elastičnih materijala, ovaj materijal se širi u svim smjerovima, što znači da može dobro ispratiti oblik dječjeg tijela tijekom rasta.

Materijal je, prije svega, dizajniran za jakne i kapute, i vodootporan je, a Yasin kaže da traga za organskim materijalima koje bi mogao koristiti u proizvodnji, budući da sintetički ne odgovaraju svim potrošačima.

Yasin se nada da će novi komad garderobe moći uštedjeti novac roditeljima, ali i da smanji upotrebu otpada i zagađenje, ozloglašenog efekta tekstilne industruje.

Povezani članci

1

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce