KOMPANIJE
Norvežani u Žepču otvorili tvornicu za proizvodnju specijaliziranih strojeva
Manager.ba/akta.ba BiH 08 svibnja, 2019
Izvor fotografije:
akta.ba

Jučer je u Žepču svečano otvorena nova tvornica norveške kompanije "Eagle Technology" koja se bavi proizvodnjom specijaliziranih strojeva za naftnu, pomorsku i drugu industriju.

Tvornica je izgrađena u žepačkim poljima, ukupne površine 2.400 četvornih metara od čega je polovica namijenjena za izravnu proizvodnju.

Ovu značajnu investiciju u žepačko gospodarstvo, vrijednu preko milijun eura, realizirao je uz pomoć svojih partnera iz Norveške mladi i uspješni inženjer Ivo Klarić.

Inspirativnu priču ovom Žepčaku koji je smogao hrabrosti vratiti se u rodni kraj i tu pokrenuti industrijsku proizvodnju koja trenutno zapošljava 30 radnika ispričao nam je Pål Myklebust, predsjednik uprave i većinski vlasnik matične norveške kompanije "Eagle technology".

"Poznajemo Ivu mnogo godina. Došao je u Norvešku nakon rata u Bosni i Hercegovini i počeo je raditi za mog oca. Odradio je fantastičan posao za nas. Radio je najprije kod nas u tvornici ali je paralelno s radom završio i školovanje. Ivo je najzaslužniji za pokretanje našeg posla u Kini gdje smo otvorili tvornicu. Znali smo da se želi vratiti u Bosnu i kada nam je kazao da ide natrag mi smo mu rekli da bismo željeli da pokrene novu tvornicu u svom rodnom gradu. To je također bila i njegova velika želja i evo nas danas tu. Bio je to dug ali i vrlo uspješan put."

 

Tvrtkom, koju je utemeljio njegov otac, gospodin Myklebust upravlja posljednjih 20 godina.

U Žepču je, kaže, prvi put bio prije dvije godine kada je postojao samo građevinski nacrt nove tvornice.

Danas kada je ona kompletna njegovi dojmovi su više nego pozitivni.

"Tvornica je napravljena prema visokim standardima koji su potrebni kako bismo isporučili visokokvalitetne proizvode. Želimo imati kupce širom Europe i standardi moraju biti izvrsni tako da svatko tko dođe ovdje može vidjeti da pravimo odlične proizvode."

O budućim planovima norveške kompanije "Eagle technology" u Žepču, gospodin Myklebust kaže: "Najprije moramo tvornicu opskrbiti repromaterijalom. Već smo se dokazali kao tvornica koja može proizvesti kvalitetne proizvode za naše druge "kćerinske" tvrtke. Ali sada moramo dokazati da također možemo isporučiti proizvode za druge zahtjevne kupce u naftnoj, plinskoj i ribarskoj industriji."

Tagovi:
Povezani članci

1

2