VODOVOD SKAKAVA
Nobel rješava problem vodovoda Gornja Skakava
Manager.ba BiH 25 travnja, 2018

Već godinama u medijima smo mogli čitati o problemima s vodom koje imaju stanovnici mjesta Gornja Skakava, kod Brčkog.

„Seoski vodovod je izgrađen 1976. godine. Količina vode nikad nije bila problem čak ni u ljetnim mjesecima, ali njezina ispravnost svakako jeste. Često se u vodi pojavljuju mangan, željezo te opasna bakterija escherichia coli. Zar možemo u 21. vijeku dozvoliti da ljudi piju takvu vodu?”, izjavio je jedan od stanovnika.

Mještani su ozbiljno zabrinuti te kažu da problem predugo traje. Escherichia coli pronađena je i u lokalnim vodovodima u Rašljanima i Trešnjici, arterškom bunaru u Srpskoj varoši i u jednom izvoru u Bijeloj.

Laboratorijski nalazi kontinuirano potvrđuju da je voda u ovom mjestu potencijalni izvor zaraze.

Ipak, stigao je kraj mukama stanovnika ovog mjesta. Naša kompanija dobila je zadatak riješiti problem s vodom koji imaju. Zbog svega prethodno navedenog ističemo kako nam je poseban izazov, ali i veliko zadovoljstvo imati priliku raditi na projektu kao što je ovaj.

Na licu mjesta zatekli smo vodu iz koje je bilo potrebno najprije ukloniti zamućenost i mehaničke nečistoće, a zatim i riješiti problem bakteriološke ispravnosti.


Za sada smo ugradili višeslojni pješčani filter. Montaža filtera protekla je bez problema, a dalje slijedi rješenje koje će osigurati bakteriološku ispravnost vode.

Ugrađeni filter je najveći nivo tehnologije kada su u pitanju automatski pješčani filteri. Ovaj filter predstavlja osnovnu operaciju mehaničke filtracije vode, tokom koje se iz sirove vode odstranjuju sve mehaničke čestice suspendovane i dispergovane u njoj i tako vrši izbistravanje vode. Ispuna filtera ostvaruje se sa više slojeva (3 sloja)  kvarcnog pijeska različitog granulometrijskog sastava, a gornji sloj je antracit. 

Pješčani filter zadržava čvrste čestice na površini i u zapremini ispune od različitih granulacija kvarcnog pijeska. Za vrijeme procesa, dok se čestice hvataju na medij za filtraciju, kako se filtracija povećava, uhvaćene čvrste tvari rade na isti način kao i medij za filtraciju. To povećava otpor medija prema protoku tako da se povećava pad tlaka između ulaza i izlaza. Maksimalno dozvoljeni pad tlaka je 1 bar, nakon kojeg je potrebno izvršiti povratno ispiranje (regeneraciju). Rad jedinice za filtriranje je kontroliran kompjuteriziranim programerom koji omogućuje podešavanje trajanja nekoliko faza regeneracije.

Budući da je slogan kompanije Nobel „Rješenja za ugodan život“ doista se nadamo kako ćemo uskoro stanovnicima mjesta Gornja Skakava omogućiti savršeno čistu i zdravu vodu koja će njihovu kvalitetu življenja podići na višu razinu.

Najnovije vijesti
Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim