ROK STUDENI '24
Nacrt zakona o organizaciji tržišta vina "krenuo u proceduru"
Manager BiH 10 svibnja, 2023

Europska komisija 2019. godine postavila je rok BiH da do studenoga 2024. uskladi zakonodavstvo u oblasti vina i vinogradarstva sa EU standardima. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa uputilo je Vijeću ministara na usvajanje Nacrt zakona o organizaciji tržišta vina.

 

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac izjavio je kako je na definiranju i usuglašavanju predloženog teksta zakona rađeno u suradnji i punoj koordinaciji s predstavnicima nadležnih entitetskih institucija, te vinarima i vinogradarima.

 

Prema podacima Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u BiH se godišnje proizvoda oko 18 milijuna litara vina. Trenutna površina pod vinovom lozom iznosi oko 3.600 hektara, od čega je u Republici Srpskoj 600 hektara, a u FBiH 3.000 hektara. U Republici Srpskoj registrirano je 38 proizvođača vina, u Federaciji 50, a u Brčko distriktu dva.

- Zakon o organizaciji tržišta vina u BiH bio je prioritet u radu ministarstva na čijem sam čelu, jer smo potpuno posvećeni da domaćim proizvođačima omogućimo da i nakon 2024. godine nastave da nesmetano obavljaju spoljnotrgovinski promet na evropskom i svjetskom tržištu. Očekujemo da će i Savjet ministara prepoznati značaj predloženog zakona i usvojiti ga u što skorijem roku - poručio je Košarac.

Prema njegovim riječima, predloženim zakonom utvrđuju se principi organizacije tržišta vina u BiH, označavanje, nadzor i kontrola proizvodnih potencijala i tržišta i slično, te otklanjaju poteškoće proistekle iz ograničene primjene postojećeg zakonskog rješenja u praksi.

 

Košarac je takošer obznanio kako je, na zahtjev domaćih gospodarstvenika, pokrenuta procedura za pristupanje BiH Međunarodnom vijeću za masline.

- Aktivno smo radili sa nadležnim ministarstvima iz Republike Srpske i FBiH da budemo dio ove značajne svjetske organizacije za masline. Okončali smo svoj dio posla i uskoro očekujemo potpisivanje instrumenta za pristupanje ovoj organizaciji - zaključio je Košarac.


RTRS / Manager.ba
 

Povezani članci

1

2

Najnovije vijesti
Video
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
JELENA ČAČULOVIĆ, WELTPLAST
Tvrtku tretiramo kao dijete u obitelji