POTPUNO PREUZIMANJE
Mepas je od 2004. godine većinski vlasnik Brodomerkura, sada želi sve dionice
Manager Regija 22 kolovoza, 2023

 

Širokobriješki Mepas je većinski vlasnički udjel u splitskom Brodomerkuru preuzeo davne 2004. godine, a ovih dana obvezan je objaviti ponudu za preuzimanje preostalih 3,83% dionica.

 

Mepas iz Širokog Brijega, u vlasništvu obitelji poduzetnika Mirka Grbešića koji je preminuo prije godinu dana, u ponedeljak je službeno počela postupak potpunog preuzimanja splitskog Brodomerkura.

Ključni korak prema tome bila je nedavna kupnja dodatnih gotovo 4% dionica, čime je Mepas prešao granicu od 95% vrijednosnica (96,17%) nakon kojih ima zakonsku obvezu objavljivanja ponude za preuzimanje Brodomerkura. Zbog toga je na Zagrebačkoj burzi skočila vrijednost dionica splitske tvrtke na razinu od 85 eura.

 

Uz Brodomerkur članovi Mepas Grupe su i Saponia, Kandit, Koestlin, mostarski trgovački centar i hotel koji nose ime Grupe, hotel Park u Makarskoj, te prodajni centar u Širokom Brijegu.

Ukupni kapital Brodomerkura je 25 milijuna eura, a najvrijednija nekretnina im je prodajni centar u Dujmovači gdje se već nekoliko godina, nakon što je Sveučilištu prodana velika poslovna zgrada na Poljičkoj cesti, nalazi sjedište poduzeća koje ima oko 150 radnika.

Mepas će pri preuzimanju preostalih dionica morati "istisnuti" velike igrače koji drže manje udjele u Brodomerkuru, poput tvrtke Agram Invest (1,45% dionica) koja je dio portfelja moćnog poduzetnika Dubravka Grgića, vlasnika niza osiguravateljskih kuća, banaka i nekretninskih tvrtki, te Nenada Bakića (0,38% dionica).

Brodomerkur je lani udvostručio prihode u odnosu na 2021. na gotovo 60 milijuna eura.

 

Manager.ba

Povezani članci

1

Najnovije vijesti
Video
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
JELENA ČAČULOVIĆ, WELTPLAST
Tvrtku tretiramo kao dijete u obitelji