REGISTRACIJA FIRME
Jesmo li blizu kraja mrcvarenja po šalterima kod registracije firmi u Federaciji?
Manager.ba/faktor.ba BiH 09 rujna, 2019
Izvor fotografije:
pixabay.com

Registracija firmi u Federaciji BiH po pojednostavljenoj proceduri, uz smanjene troškove i dalje je mrtvo slovo na papiru, iako Federalna vlada od 2017. godine najavljuje promjene u ovoj oblasti. Podsjećamo, sada je za troškove registracije, ovisno o vrsti djelatnosti, potrebno od tisuću KM i više, a na papirologiju se čeka najmanje mjesec.

Po skraćenoj proceduri bi se izbjegla lutanja od šaltera do šaltera. 

Firma bi se u Federaciji BiH registrirala na jednom mjestu i to za najviše tri dana, odnosno, 72 sata uz troškove od nekih 95 KM.

Matu Jozića, federalnog ministra pravde, upitali smo zašto u Federaciji još nije zaživjelo registriranje firmi u roku od 72 sata.

- Federalno ministarstvo pravde je u svibnju/maju 2018. godine kao obrađivač Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u FBiH, zakon uputilo Vladi FBiH, koja ga je usvojila 4. maja u formi Nacrta zakona. Cilj je uspostava jednošalterskog sistema poslovanja i elektronske registracije poslovnih subjekata u FBiH. Zastupnički dom Parlamenta FBiH još nije razmatrao Nacrta zakona - navodi Jozić i dodaje:

"Predloženi tekst Nacrta zakona prema tome se odnosi na uspostavu takozvane elektronske registracije poslovnih subjekata uz pretpostavku na usvajanje drugih propisa kojima je regulirana ova oblast, i to je zakon o elektronskom potpisu. Time bi se stvorila mogućnost elektronske registracije putem elektronske prijave bez uspostavljanja bilo kakvih šaltera u institucijama, mimo nadležnog suda".

Podsjeća da je zakon o elektronskom potpisu u nadležnosti Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

Šemso Temin, sarajevski odvjetnik, koji je upoznat sa svim procedurama registracije firmi, kaže kako je porazno da ništa u toj oblasti nije promijenjeno, za razliku od zemalja u okruženju gdje je sve pojednostavljeno.

- Iako od 2017. godine slušamo vlast da će skratiti procedure registracije firmi u Federaciji BiH, to do danas nije učinjeno. Za registraciju firme treba najmanje 1.000 KM, ovisno koju djelatnost pokrećete. Najmanje mjesec treba da se firma registrira, lutate od šaltera do šaltera, mrcvarite se, dok je recimo u manjem bh. entitetu RS-u potrebno najviše sedam dana, a o zemljama u okruženju da i ne pričam. Kod njih su te procedure znatno skraćene. Uglavnom, puno je zakona koje treba izmijeniti da bi zaživjela registracija firmi u Federaciji na jednom mjestu. Do sada ništa nije učinjeno da bi se u ovom dijelu zemlje relaksirao poslovni ambijent - govori Temin.

Povezani članci

1