SAVJETI | PETAK NIJE DAN ZA OPUŠTANJE!
Iskoristite petak da se pripremite za uspješnu narednu sedmicu
manager.ba/pit.ba 03 veljače, 2023

Za većinu ljudi, petak nije baš poznat po produktivnosti. U stvari, mnogi od nas počinju kliziti u vikende do petka popodne, ako ne i ranije. Međutim, ako idete na posao petkom, nema razloga da sjedite i gledate na sat i čekate da počne vikend. Radeći ove tri stvari, možete završiti sedmicu osjećajući se mnogo bolje u svom životu.

 

1. Planirajte svoju narednu sedmicu

Iako je teško započeti bilo šta novo petkom popodne, pravo je vrijeme da razmislite o tome šta biste u budućnosti trebali raditi. Koristeći svoje petke za ovo, ne morate prepustiti dio svog vikenda – ili drugog vremena – planiranju ili brizi o tome kakvi bi vaši planovi trebali biti.

Zato svakog petka odvojite nekoliko minuta da razmislite o predstojećoj sedmici. Napravite sebi kratku listu prioriteta od tri kategorije: karijera, veze, ja. Zašto tri kategorije? Jer vas podsjeća da u sve tri kategorije treba postojati nešto i gura vas ka uravnoteženijem životu.

 

2. Apsorbirajte prelijevanje

Općenito, predlažemo da pokušate ne zakazivati mnogo sastanaka ili događaja petkom i ostavite svoj kalendar što je moguće praznijim.

Pravi majstori upravljanja vremenom kreiraju ono što zovemo otpornim rasporedom. A ključna stvar koja je otpornom rasporedu potrebna je malo otvorenog prostora, tako da ako se nešto neočekivano pojavi od ponedjeljka do četvrtka, uvijek imate mjesto da to postavite u petak.

Ili ako je nešto hitno narušilo prethodno planirani prioritet ranije u sedmici, možete pomjeriti tu važnu stvar za petak. Ne morate to prenositi na sljedeću sedmicu, jer će ona bez sumnje imati svoje krize.

 

3. Završite svoju listu obaveza

Mali zadaci kao što su popunjavanje obrazaca, odgovaranje na pozive koji nisu hitni, plaćanje računa i drugi poslovi i zadaci mogu izgledati kao da zauzmu sav raspoloživi prostor.

Oni zapravo ne oduzimaju mnogo vremena, a ponekad je primamljivo da odugovlačite sa svojim većim stvarima tako što ćete precrtati neke od njih. Dakle, evo kako da uživate u tom zadovoljstvu, a da ne zabrljate cijeli raspored: Sačuvajte ove zadatke za petak i obavite ih jednim potezom.

 

- pit.ba/manager.ba

Video
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Centar za bolesti kralježnice - Liječenje prijeloma i ozljeda kralježnice
NOBEL CORPORATION
Kako je Tornado izbrisao sramotni grafit u Mostaru
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Iskustvo pacijenta – prevencija iznenadne srčane smrti
Savjeti