NOVE TEHNOLOGIJE
Hoćete li preživjeti četvrtu industrijsku revoluciju?
Manager.ba/Poslovne novine Svijet 27 lipnja, 2018

Kako bi se ispitao utjecaj tehnologije na naše živote, umjetnica Lauren McCarthy odlučila je da postane ljudska verzija inteligentne naprave za domaćinstva pod imenom Alexa, koju proizvodi amazon.com.

Pozvala je volontere da odsjednu u njenoj kući, koju je prethodno ozvučila i pokušala da odgovori na sva njihova pitanja i ispuni njihove želje. Lauren je time željela da odgovori na pitanje mogu li ljudi ponuditi nešto što moderne naprave ne mogu i kakvu uopće kontrolu imamo nad svojom budućnosti. Na kraju, postavila je sebi najegzistencijalnije pitanje: “Tko smo ustvari mi?”.

Četvrta industrijska revolucija uvela je nove tehnologije koje utiču na to gdje radimo i koliko nas je potrebno za obavljanje određenog posla. Promijenila je način na koji kupujemo, što učimo, kakve poslove povjeravamo uređajima i kako komuniciramo. Ponekad se i oni najvještiji u korištenju modernih tehnologija osjećaju bespomoćno naspram svih ovih “tektonskih pomjeranja”. Što treba da poduzmemo? Koju snagu ima pojedinac naspram svih tih socijalnih i ekonomskih promjena? Što možemo da kontroliramo i kako da se prilagodimo nečemu na što nemamo utjecaj?

Prihvatimo budućnost poslovanja

Konstantne priče o tome kako roboti dolaze da uzmu naše poslove, utiču na anksioznost javnosti naspram automatizacije i vještačke inteligencije. Nove platforme su svakako pozitivno utjecale na mogućnost komuniciranja samostalnih djelatnika sa svojim klijetima i kupcima. Također, zbog njih mogućnost osiguravanja prihoda i čuvanja istog je bolja nego ikada.

S druge strane razne studije predviđaju da će tehnologija imati utjecaj na smanjenu potrebu za radnom snagom. Više od polovine radnika u Sjedinjenim Američkim Državama je nesigurno u opstanak svojih radnih mjesta u periodu od 20 godina.
Uzevši u obzir sve promjene, procijenite nivo svojih znanja i vještina. Koje od njih vas razlikuju od ostalih, a koje trebate unaprijediti?

Fokus stavite na aktivnosti koje mogu raditi isključivo ljudi, a ne vještačka inteligencija. To su kreativnost, timski rad, prosuđivanje, empatija i polja koja su najmanje podložna usvajanju novih tehnologija. Ako vaš posao spada u skupinu onih koji su ozbiljno ugroženi, zapitajte se kako možete “upasti” u sigurno kategoriju? Koristite novu tehnologiju u svoju korist. Podučite se novim znanjima i vještinama i koristite ih za svoju uspješnu prekvalifikaciju.

Razmotrite svoj stav naspram tehnologije

Počnite da prihvaćate neminovno. Tehnologija će imati sve veći utjecaj u vašim poslovnim i privatnim životima. Upoznajte se s tehnološkim dostignućima koji vam mogu pomoći na poslu i u privatnom životu. Zapitajte se što je za vas najkorisnije. Tehnologiju koju koristite birajte prema njenoj iskoristivosti, a ne trenutnom modnom hajpu. Neka tehnologija radi za vas, a ne vi za nju. Razmotrite koje dosadne poslove i obaveze možete prepustiti vašim napravama. Neka one rade “prljavi posao”. Oni poslovi koji zahtijevaju ljudski dodir, ostavite za sebe i pokušajte da unaprijedite svoja znanja. Neka vaše sastanke dogovara vještačka inteligencija, a vi na njima budite spremni i uvjerljivi.

Bitno je da tehnologiju umijete koristiti s mjerom. Uzmite si odmor od svojih spravica. Rastavite se ponekad od svog smartphonea. Postavite zdrave granice u komunikaciji pomoću chatova, video poziva isl. Borite se s negativnim utjecajem tehnologije na vaše zdravlje i ne dajte se razmaziti.

Ostanite aktivni, jer vaše tijelo ne smije zakržljati zbog toga što sprave za vas obavljaju većinu posla.

Povezani članci

1

2

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce