"MATEMATIKA"
Google preuzima hrvatski Photomath
Manager Regija 22 veljače, 2023

Američki Google u postupku je preuzimanja tvrtke Photomath iz Hrvatske, koja razvija istoimenu aplikaciju za rješavanje matematičkih zadataka. 

 

Kako prenosi Reuters, antimonopolska regulatorna tijela Europske unije odredila su datum za donošenje odluke o Googleovoj akviziciji Photomatha. Eurpski regulator će 28. ožujka donijeti odluku može li Alphabet, krovna tvrtka Googlea, preuzeti domaću tvrtku.

Informacija je navedena u podnesku Europske komisije koje je objavljeno danas. Trenutno se čeka hoće li tijelo Europske unije, koje je zaduženo za provedbu tržišnog natjecanja, odobriti dogovor nakon preliminarne revizije. Također, može se dogoditi i da otvori četveromjesečnu istragu ako ustvrdi da postoje nepravilnosti.

– Možemo potvrditi da smo sklopili ugovor o kupnji Photomatha u svibnju 2022. godine koji je podložan regulatornom pregledu – rekao je Googleov glasnogovornik za Reuters.

Damir Sabol, osnivač i izvršni direktor Photomatha, ekskluzivno je za Lider potvrdio vijest o preuzimanju. Točno je da su s Googleom potpisali ugovor oko preuzimanja Photomatha.

– Da, potpisali smo ugovor oko preuzimanja, pod uvjetom odobrenja regulatornih tijela Europske unije koje je u tijeku i još nije gotovo – kratko je izjavio Sabol.

No, više od toga za sada nije mogao komentirati, upravo zato što je ugovor trenutno predmet odobrenja regulatornih tijela.

 

Photomath je u 2021. ostvarila 5,8 milijuna eura prihoda, a do sada su u Photomath investirali Menlo Ventures, LearnCapital, Goodwater Capital, GSV Ventures i Cherubic. Sama aplikacija izdana je 2014. godine, a izdala ju je zagrebačka tvrtka Microblink, također u vlasništvu Sabola. Od 2017. godine Photomath operira kao odvojena tvrtka.

Iz Googlea su dodali da će Photomathova tehnologija pomoći Googleu da svojim korisnicima pruži bolje iskustavo u učenju matematike te u izgradnji Googleove ponude za rješavanje domaće zadaće za mlade korisnike.

Inače, Photomathova aplikacija koristi kameru pametnog telefona ili znanstveni kalkulator za prepoznavanje i objašnjenje matematičkih problema.

Iznos preuzimanja još uvijek nije poznat, no ovo bi moglo biti jedno od najvećih preuzimanja neke hrvatske tvrtke do sada.

Lider / Manager.ba

 

Najnovije vijesti
Video
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
JELENA ČAČULOVIĆ, WELTPLAST
Tvrtku tretiramo kao dijete u obitelji
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje