Google

Perpelxity: AI startup koji postaje konkurencija Google-u


U Perplexity, tražilicu koju pokreće umjetna inteligencija, uložili su najveći igrači techa poput Jeffa Bezosa, a često ju koristi milijarder i izvršni direktor Nvidije Jensen Huang. Zbog brzog rasta, tražilica bi mogla dio kolača uzeti i velikom Googleu.  

Hrvatski

Google objavio listu najtraženijih igrica

​Google je objavio liste pojmova koje su ljudi najviše koristili na njihovom pretraživaču tokom 2023. godine. Među njima imamo i listu deset najtraženijih igara, a na njoj i čitav niz iznenađenja.

 

Naime, za barem dvije igre na listi možda niste ni čuli, a možda vas iznenadi kako na listi nema nijedne igre u produkciji Nintenda, a relativno brzo zaboravljena pucačina Atomic Heart bila je traženija od najveće PS5 ekskluzive ove godine (Spider-Man 2).

Hrvatski

Stigao je Googleov odgovor - lansiran je Gemini

 

Google je lansirao Gemini - ono što smatra svojim najvećim i najsposobnijim modelom umjetne inteligencije.

 

Veliki jezični model Gemini uključivat će paket od tri različite veličine: Gemini Ultra, njegova najveća, najsposobnija kategorija; Gemini Pro, koji se prilagođava širokom rasponu zadataka; i Gemini Nano, koji će koristiti za specifične zadatke i mobilne uređaje.

Hrvatski

Google preuzima hrvatski Photomath

Američki Google u postupku je preuzimanja tvrtke Photomath iz Hrvatske, koja razvija istoimenu aplikaciju za rješavanje matematičkih zadataka. 

 

Kako prenosi Reuters, antimonopolska regulatorna tijela Europske unije odredila su datum za donošenje odluke o Googleovoj akviziciji Photomatha. Eurpski regulator će 28. ožujka donijeti odluku može li Alphabet, krovna tvrtka Googlea, preuzeti domaću tvrtku.

Hrvatski

Bi li vas Google zaposlio: Zagonetka 100 šešira

Ova mozgalica je nastala u suradnji ekspertnog tima sastavljenog od stručnjaka sa Oxforda, Kanadskog Instituta za napredna istraživanja i Google DeepMind-a.

 

Zagonetka je postala popularna nakon što se pročulo da je ona jedan od zadataka koji moraju uspješno riješiti oni koji žele da se zaposle na Google-u.

Naime, ova mozgalica je nastala u suradnji ekspertnog tima sastavljenog od stručnjaka sa Oxforda, Kanadskog Instituta za napredna istraživanja i Google DeepMind-a.

Hrvatski

Kako je hrvatski poduzetnik zaključio posao sa Googlom vrijedan 10 milijuna eura

Veliki je Google od varaždinskog Solvisa naručio 120.000 solarnih panela kao pokrov za svoje kupole na jugu Kalifornije.

 

Zračna snimka novoga Googleova podatkovnog centra u Kaliforniji najesen će biti, najavljuje se, spektakularna. Na njoj će se vidjeti niz kupola s pokrovom od solarnih panela. Prizor jedinstven u svijetu, djelimično zahvaljujući i hrvatskoj tvrtki sa sjevera zemlje.

Veliki je Google od varaždinskog Solvisa naručio 120.000 solarnih panela kao pokrov za svoje kupole na jugu Kalifornije.

Hrvatski

Jedva kupio kartu do SAD, sada je direktor Googlea

– Jedino što me dovelo ovdje gdje sam sada, osim sreće, bila je duboka strast prema tehnologiji i otvoreni um – rekao je 48-godišnji direktor.

 

Sundar Pichai je direktor jedne od najvećih svjetskih kompanija, Googlea, ali imao je teške početke.

Tijekom jednog nedavnog govora otkrio je svoje skromne korijene, te je pozvao mlade da ne gube nadu i strpljenje.

Pichai je ispričao s kakvim se izazovima susreo kada je došao u SAD iz Indije prije 27 godina.

Hrvatski