MENADŽERI
Evo kako se obogatio Lakshmi Mittal i šta vama poručuje
Manager.ba/Biznisinfo.ba Svijet 30 svibnja, 2018

Lakshmi Mittal rođen je u skromnoj indijskoj porodici 1950. godine. Otac mu je već imao firmu koja se bavila proizvodnjom čelika, ali je bilo riječi o malom, porodičnom preduzeću.

Nakon što je završio školu i diplomirao, te stekao određeno iskustvo, otvara svoju prvu firmu u Indoneziji.

Mittal je u naredne dvije decenije prešao put od vlasnika male kompanije na rubu svijeta do vodećeg svjetskog proizvođača čelika, a 2005. godine magazin Forbes ga je proglasio trećom najbogatijom osobom na svijetu. Kako mu je to uspjelo!?

Pojednostavljeno govoreći, Mittal je kupovao velike kompanije koje su bile u finansijskim problemima, dugovima itd, odnosno koje niko nije želio.

Potom bi ih transformirao, srezao troškove i učinio profitabilnim i efikasnim. Osim toga, uvezivao ih je u jednu mega-kompaniju, što mu je omogućavalo da dobije puno bolju poziciju u pregovorima s kupcima njihovih proizvoda.

Kada su ga, tokom jednog intervjua prije nekoliko godina, pitali kako je postigao toliki uspjeh u relativno kratkom periodu, on je rekao:

– Shvatio sam da je život veoma kratak. Šta god da radite, morate to raditi brzo. Ako želite uspjeti, morate raditi stvari na način koji to niko prije vas nije radio. Počeo sam razmišljati: „Ako počnem graditi fabrike, to bi trajalo godinama, i koliko bih fabrika uopšte stigao napraviti…“ Shvatio sam da za to nema vremena. Znao sam da, ako želim da uspijem u životu, moram naći formulu koja je drugačija i koja će me dovesti ispred konkurencije. Tako sam odlučio da kupujem fabrike (koje su bile u problemima), konsolidiram ih, smanjim troškove i učinim ih veoma efikasnim, i da ih spajam – rekao je Mittal.

Osim toga, on tokom više različitih intervjua posljednjih godina dao još neke savjete za uspjeh. Ovo su neki od njih.

Ključ je u znanju

Danas postoji toliko mnogo znanja koje je dostupno svima. Koristite to znanje, u znanju je ključ. Svi to mogu uraditi.

Hrabre odluke su teške ali neophodne

Hrabre odluke nije lako donijeti, za njih je potrebno dosta znanja, iskustva… Rizik se mora detaljno analizirati. No, bez velikih, hrabih odluka nema napretka u karijeri.

Budite odgovorni

Odgovornost je veoma važna za dugoročni uspjeh kompanije. Tako će rasti vaš biznis ali će i cijelo društvo imati koristi od vas.

Napredujte korak po korak

Mittal je zbunio voditelja jedne emisije kada je rekao da sebi ne postavlja visoke ciljeve. No, onda je pojasnio da, zapravo, postavlja više malih ciljeva, odnosno da njegovi ciljevi stalno rastu i mijenjaju se. Čim pređe jednu stepenicu, odmah razmišlja o narednoj. Sa svakom pređenom stepenicom, odnosno sa svakim ispunjenim ciljem postajete jači i raste vam samopouzdanje, i spremniji ste za naredni izazov.  

Kriza je šansa

Kriza je šansa da se izvrše promjene koje će dovesti do još većeg uspjeha u radu kompanije ili pojedinca.

Ostanite fokusirani na svoj glavni cilj

Važno je biti fokusiran na svoj glavni cilj, i izbjegavati sve ovisnosti koje vam odvlače pažnju. Naprimjer, jednom prilikom sam počeo igrati golf. Veoma mi se sviđalo. Svako jutro sam išao i vježbao. Jednog dana sam shvatio da postajem ovisan o golfu. Zaustavio sam svoj automobil na putu ka golf terenu, shvatio da to nije uredu, i vratio se. Nikada više nisam igrao golf.  

Video
VIDEO
Hrvatska pjevačica otkriva tajnu rasta La Piela za 500 posto u godinu dana
VIDEO
Mate Rimac: Poznat mi je osjećaj kad puno radiš, a ne znaš hoće li firma preživjeti do idućeg tjedna
VIDEO
Život je igra! Kako pobijediti? | Velimir Srića | TEDxUniversityofZagreb