VALUTE
Dolar najjači u gotovo dva tjedna
Manager.ba Svijet 23 travnja, 2018

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna dosegnula najviše razine u gotovo dva tjedna jer američka središnja banka poručuje da će nastaviti povećavati kamate, dok će europska i japanska i dalje biti suzdržane u monetarnoj politici.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošloga je tjedna ojačao 0,5 posto, na 90,30 bodova. Pritom je cijena američke valute prema japanskoj porasla 0,3 posto, na 107,65 jena. Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je tečaj eura skliznuo 0,4 posto, na 1,2285 dolara.

Pozitivno je na američku valutu utjecalo smirivanje tenzija između SAD-a i Rusije u vezi Sirije, kao i splašnjavanje trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, piše Hina.

Zbog toga su, naime, prošloga tjedna na vrijednosti izgubile valute koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, kao što su japanski jen i švicarski franak. Još je poticajnije na dolar utjecao rast prinosa na američke obveznice jer bi snažan rast cijena nafte mogao potaknuti jačanje inflacije, a to bi navelo američku središnju banku na ubrzanje tempa povećanja kamatnih stopa.

Fed je prošloga tjedna ionako poručio da stabilan rast potrošnje potiče rast gospodarstva te da će nastaviti povećavati kamate. Zbog toga su, primjerice, prinosi na dvogodišnje američke obveznice prošloga tjedna dosegnuli 2,453 posto, najvišu razinu od rujna 2008. godine, dok se prinosi na 10-godišnje obveznice kreću iznad 2,9 posto, što su njihove najviše razine u mjesec dana.

I dok se očekuje da će Fed nastaviti sa zatezanjem monetarne politike, manje je vjerojatno da će u tom smjeru žuriti japanska i europska središnja banka, s obzirom da tamošnji gospodarski pokazatelji nisu impresivni, piše Hina. Za nove smjernice ulagači čekaju sjednicu Europske središnje banke (ECB) idućega tjedna. Pozorno će, kao i obično, pratiti poruke u vezi daljnjih poteza u monetarnoj politici u eurozoni.

Ulagači očekuju da bi ECB mogao učiniti još jedan malen korak prema okončanju ciklusa ultra popustljive monetarne politike nakon što su na sjednici u ožujku izostavili uobičajenu poruku da će povećavati kupnju obveznice ako bude potrebno. No, po ocjeni analitičara u banci Nordea, takav bi korak možda ipak bio ishitren, s obzirom na naznake slabljenja u posljednjim gospodarskim pokazateljima, kao i zbog zabrinutosti u pogledu trgovinskih sporova.
 

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Najnovije vijesti
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce