dolar

Kako su svjetske valute dobile ime?

Novac postaje preokupacija najčešće kada nam nedostaje. Ipak, pritom ljudi baš ne razmišljaju o povijesti valuta i otkud potječu ideje za njihova imena.

 

Ujedinjeno Kraljevstvo: Sterlinška funta

 

Britanska funta je nastala prije tisuću godina za vrijeme Anglosaksonske Engleske. Stoga je najstarija svjetska valuta.

Ne zna se točno porijeklo naziva, no porijeklo riječi “sterlinška“ je vjerojatno iz staroengleske riječi “steorra“ što znači zvijezda.

Hrvatski

Znak za dolar, simbol moći

Vrlo često skraćenica za novac, popularan simbol u pop-kulturi a ponegdje i simbol moći, pohlepe ili bogatstva, znak za današnji američki dolar “$” potiče iz vremena kada dolar nije ni iskovan.

Kada je Ferdinand II Aragonski protjerao Mavare iz Španjolske 1492. godine, poželio je da svoj trijumf obilježi dodavanjem dvije uspravne crte na svoj grb, koje bi predstavljale dva Herkulova stuba.

Hrvatski

I Teheran izbacuje dolar

Teheran je najavio da će početi sa obavljanjem deviznih transakcija u eurima, a ne u dolarima. To je dio dugogodišnjih napora zemlje za smanjenje oslanjanja na američku valutu, a zbog produbljivanja jaza s Washingtonom.

Guverner Centralne banke Irana (CBI) Valiolah Seif rekao je da je vrhovni lider ajatolah Ali Hamnei pozdravio njegov predlog zamjene dolara eurom u spoljnoj trgovini, jer “dolaru danas nije mjesto u našim transakcijama”, prenosi Russia Today.

Hrvatski

Dolar najjači u gotovo dva tjedna

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna dosegnula najviše razine u gotovo dva tjedna jer američka središnja banka poručuje da će nastaviti povećavati kamate, dok će europska i japanska i dalje biti suzdržane u monetarnoj politici.

Hrvatski

Euro i dolar iduće godine glavni kandidati za jačanje

Bloombergova predviđanja kretanja tečaja najtrgovanijih svjetskih valuta za 2018. sugeriraju jačanje vrijednosti eura i dolara iza kojeg je najgora godina u posljednjem desetljeću, dok su za japanski jen mišljenja podijeljena.

U pozadini svih promjena, kažu, bit će monetarne politike centralnih banaka. Naime, euro trenutno ima vrijednost od 1,1863 američkih dolara, dok se u 2018. godini očekuje rast do 1,21 dolara.

Hrvatski