POZITIVAN PRIMJER
Direktor u znak zahvalnosti svake godine napiše 9.200 rođendanskih čestitki zaposlenicima
Manager.ba/klix.ba Svijet 14 listopada, 2019

Sheldon Yellen, direktor američke kompanije BELFOR Holdings koja se bavi restauracijom imovine, svake godine ručno napiše 9.200 rođendanskih čestitki svojim zaposlenicima. Yellen je počeo pisati rođendanske čestitke zaposlenicima kompanije od 1985. godine, mnogo prije nego je postao direktor. U današnje vrijeme svake godine napiše 9.200 čestitki, po jednu za svakog zaposlenika.

Svoju praksu je počeo nakon što ga je 1985. godine zaposlio suprug njegove sestre, zbog toga što su mnogi od aktualnih uposlenika smatrali da ima poseban tretman.

Tada je razmišljao da će, ako ništa, ljude ohrabriti da stanu pored njegovog stola i zahvale se na čestitki.

"Uspjelo je. Ljudi su počeli razgovarati sa mnom, više smo komunicirali, smatram da mi je to pomoglo da zaslužim poštovanje u kompaniji", izjavio je Yellen.

On i danas piše poruke kojim se zahvaljuje kolegama, piše rođendanske čestitke, piše poruke djeci uposlenika kada su bolesna i još mnogo toga.

Yellen je zaključio da je odvajanje vremena za pisanje poruka svakoj osobi kreiralo kulturu suosjećanja u cijeloj kompaniji.

"To je nešto što ne košta. Kada sam shvatio da ljubazna djela donose dobre stvari, primijenio sam to na sebi, počeo sam pisati i slati poruke u kojima sam se zahvaljivao osobama kako bi znale da ih cijenim te da njihov trud nije neprimijećen", dodao je Yellen.

Eksperti za karijere tvrde da su najbolji menadžeri oni koji često pohvale svoje vrijedne radnike.

S druge strane, radnici su rekli da se dive svojim šefovima koji uočavaju njihova postignuća i pokazuju interes za njihovo blagostanje.

Istraživanje je pokazalo da će dobri radnici dati otkaz ako se njihov trud ne prepoznaje i ne cijeni.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce