SVE UNOSNIJI BIZNIS
Broj seoskih domaćinstava koje pružaju turističke usluge porastao 4 puta
Manager Regija 02 ožujka, 2024

Od prvog popisa, kada ih je bilo 65, broj registriranih seoskih domaćinstava (koja nude turističku ponudu) u Crnoj Gori porastao je četiri puta. 

 

Tadašnje Ministarstvo održivog razvoja i turizma u svibnju 2019. godine objavilo je prvu statistiku, prema kojoj je u Crnoj Gori bilo registrirano 65 seoskih domaćinstava. Do kraja iste godine, nakon pojednostavljenja procedure registracije, evidentirano je još 21 domaćinstvo, ukupno 86.

Iz godine u godinu, taj broj je rastao, pa je 2020. registrirano 119, sljedeće 189, 2022. godine 233, a lanjske 2023. godine 263 seoska domaćinstava.

Seoski turizam najrazvijeniji je u sjevernoj regiji, gdje su registrirana 173 seoska domaćinstva s turističkom ponudom piše investitor.me.

Tri domaćinstva sa sjevera Crne Gore dobitnici su i godišnjih nagrada koje je dodijelilo Ministarstvo turizma. Među njima su Veliki lug Gordane Dulović iz Kolašina, u kategoriji “najbolje seosko domaćinstvo na katunu”, u kategoriji “najbolja seoska domaćica” prvu nagradu dobila je Sanja Delević iz domaćinstva Medeni brijeg iz Berana, a Bojana Ćirović koja vodi domaćinstvo Ćirović iz Pljevalja nagrađena je u kategoriji “najbolja mlada seoska domaćica”.

U centralnoj regiji, registrirano je 39 domaćinstava koja se bave seoskim turizmom. Među njima je i Dide, koje vode Rajko i Danijela Vujić sa Cetinja, a koji su lani nagrađeni u kategoriji “najbolje seosko domaćinstvo”.

U južnoj regiji registrirana su 24 domaćinstva, od čega najviše na teritoriji Herceg Novog i Virpazaru i okolini.


Manager.ba

Povezani članci

1

Najnovije vijesti
Video
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!
DIREKTNA SURADNJA
ASA Bolnica i AKH iz Beča donose izvrsnost u zdravstvu