ULAGANJE U SAMOODRŽIVE KOMPLEKSE
Britanska kompanija FLH  ulaže 1,4 mlrd eura za gradnju u Crnoj Gori
Manager Regija 10 srpnja, 2024


Britanska kompanija FLH – Future Living & Hospitality Ltd planira značajne investicije na prostoru Crne Gore, najavilo je Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Crne Gore.  

Kako su naveli, riječ je o samoodrživim kompleksima čija izgradnja je planirana širom zemlje, a samo u početnoj fazi planirano je ulaganje približno 1,4 milijardi eura.

Ministar Janko Odović sastao se sa predstavnicima kompanije FLH-a kako bi razgovarali o ovim ambicioznim planovima za investiranje u rastući turistički sektor u Crnoj Gori.

“FLH planira razvoj jedne čitave zajednice koja će ugostiti 5.000 starijih građana i 3.000 gostiju, uz podršku 2.400 zaposlenih. Ideja investitora jeste izgradnja potpuno samoodrživog sela, koje će proizvoditi vlastitu vodu, energiju, hranu, uz maksimalno poštovanje prirode, ekoloških principa i održive ekonomije”, navodi se u saopštenju.

Projekat će prije svega biti posvećen penzionerima, koji će imati mogućnost visokog stepena medicinske zaštite, poboljšanje kvaliteta života kroz aktivnosti i druženje. Ovaj projekat biće prvi u svijetu koji je će biti izgrađen u skladu sa Agendom 2030 Ujedinjenih nacija o održivom razvoju.

“Početna faza projekta će donijeti investiciju od približno 1,4 milijardi eura, koja će značajno podstaknuti lokalnu ekonomiju stvaranjem mogućnosti zapošljavanja i unapređenjem komunalne infrastrukture. To ujedno znači i radna mjesta za lokalno stanovništvo. Nakon realizacije inicijalne faze, predstavnici FLH su zainteresirani za proširenje koji će imati za cilj da udvostruči početnu investiciju, što će zahtijevati dodatnih milijardu eura ulaganja kao i nova radna mjesta”, izjavio je Odović.

Odović i predstavnici FLH razgovarali su o mogućnostima kako bi se olakšala realizacija projekta, s naglaskom na saradnju sa lokalnim općinama i Vladom Crne Gore. O značaju ovog projekta govori i činjenica da su cijenjene institucije poput Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Svjetske banke i drugih međunarodnih financijskih institucija izrazile interesiranje za učešće u ovom projektu, naglašavajući njegov značaj i potencijal.

Direktor Ajhan Jeginsu, kazao je da je kompanija FLH lider u oblasti ugostiteljstva, te da donosi impresivan portfolio sa preko 50 godina kombiniranog iskustva u 40 zemalja, sa uspješno realiziranih 280 projekata u oblasti razvoja nekretnina, upravljanja projektima, dizajna, master planiranja i upravljanja ugostiteljstvom.

Njihov trenutni fokus je na izgradnji i upravljanju ekoloških i samoodrživih projekata prilagođenih starijim osobama, odraslima, penzionerima i turistima, prenosi Investitor me.

Predložena investicija od strane FLH-a je u skladu sa ciljevima ekonomskog razvoja Crne Gore i ciljevima održivog razvoja UN 2030.

“FLH je izrazio spremnost da ulaže i blizini primorskih općina međutim također su zainteresirani i za gradove poput Podgorice, Danilovgrada, Nikšića i Cetinja koji imaju prijatnu klimu i atraktivan ambijent koji podržava razvoj poljoprivrede koja bi bila u fokusu ove investicije kao samoodrživog sistema”, zaključuje se u priopćenju Ministarstva.

 

biznis.ba / Manager.ba

Video
ANER KRUŠKONJA, OBRTNIČKA KOMORA HNŽ
Koliko se danas isplati biti obrtnik
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!