VELIKI NAPREDAK
BiH za godinu smanjila nezaposlenost mladih za sedam posto?
Manager.ba/Poslovne novine BiH 26 srpnja, 2018
unsplash.com
Izvor fotografije:
unsplash.com

Broj mladih nezaposlenih osoba naglo je smanjen u posljednjih godinu, pokazuju uporedni podaci Ankete o radnoj snazi BiH za ovu i prošlu godinu koje je uradila Agencija za statistiku BiH.

Ovogodišnja anekta pokazala je da je stopa nezaposlenih mladih osoba starosti 15 do 24 godine iznosila 38,8 posto i čak je manja za sedam posto u odnosu na istraživanje iz 2017. godina kada je ova stopa bila 45,8 posto.

Na ovaj način smanjenje nezaposlenosti mladih osoba procentualno je puno veće od stope ukupnog smanjenja nezaposlenosti, koja je iznosila 2,1 posto – pala je, naime, sa 20,5 posto na 18,4 posto.

Nagli pad broja nezaposlenih mladih osoba mogao bi sugerirati njihovo uključivanje u neku od vrsta radnog angažmana, a poznato je da anketni podaci, za razliku od stope registrirane zaposlenosti koju vode zavodi za zapošljavanje, uzimaju u obzir i vlasnike poljoprivrednih imanja i neplaćene članove obitelji i osobe koje su u sedmici posmatranja obavljale bilo kakav posao za zaradu (u novcu ili naturi), profit…

Podaci iz statistike o radnoj snazi ne mogu dati odgovor na to koliko je radne snage otišlo iz BiH, ali je jasno da je taj pokazatelj bitan kada je u pitanju razmatranje stope nezaposlenosti, pogotovo mladih ljudi.

 

Podaci o ekonomski aktivnom i neaktivnom stanovništvu sugeriraju negativne trendove na tržištu radne snage u BiH

 

Anketa o radnoj snazi iz ove godine pokazuje da je ekonomski aktivno stanovništvo činilo 1.007.902 osoba, a što je za 18.435 osoba manje nego godinu ranije (1.026.337 osoba), dok je neaktivno stanovništvo (kao rezultat umirovljenja i školovanja, obiteljskih i obveza u domaćinstvu kod žena) povećano za 6.843 osobe, sa prošlogodišnjih 1.380.994 na ovogodišnjih 1.387.837 osobe.

Ovi podaci pokazuju kako BiH sve više ostaje bez produktivne radne snage, a takav trend nesumnjivo potiču i odlasci mladih iz zemlje.

 

Povezani članci

1

2

Najnovije vijesti
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo