DAVE RAMSEY
7 koraka do bogatstva najvećeg američkog financijskog gurua
Manager.ba/Stratego.hr Svijet 11 siječnja, 2019
Izvor fotografije:
Dave Ramsey

Dave Ramsey je najveći američki guru osobnih financija i bogatstva. Zvijezda je vlastitog radijskog showa, koji se emitira na više od 500 radijskih postaja, gostovao je na svim najgledanijim emisijama, uključujući i The Oprah Show, napisao je desetke knjiga. Njegova se osobna financijska filozofija zasniva na jednoj maksimi – riješite se dugova!

Ramsey vjerojatno dobro zna o čemu priča. Njegova je poslovna karijera počela sjajno – prije tridesete je imao jedan od najuspješnijih biznisa s nekretninama u rodnom Tennesseeju, ali je zbog promjene bankovnih pravila preko noći ostao bez svega, s dugom od 1,2 milijuna dolara.

Ramsey se uspio iskopati iz duga i shvatio da ima dar da drugima prenese svoja saznanja o tome kako mogu dovesti svoje osobne financije u red.

Danas je, procjenjuje se, težak oko 55 milijuna dolara, zarađenih na knjigama, radijskoj emisiji, motivacijskim govorima i partnerstvima s osiguravajućim kućama.

 


Flickr / epsos.de


Njegov program se, u najkraćim crtama, zasniva na sedam kronoloških malih koraka, “baby steps”:

 

1. Ustanovite fond za hitne slučajeve

 

Prije bilo čega, odvajajte od mjesečnih primanja dok ne skupite dovoljnu svotu za hitne slučajeve. Pokvarit će vam se auto, raspast će vam se perilica za rublje, izgubit ćete posao – za Ramseya nije pitanje hoće li se nešto od toga dogoditi, nego kada.

Njegova je preporuka imati fond s barem 1000 USD za takve slučajeve.

U hrvatskim prilikama bi bilo razumno imati barem 3-5 tisuća kuna, jer hitni slučajevi vjerojatno neće biti puno jeftiniji nego u SAD-u.

 

2. Otplatite sve dugove metodom snježne grude

 

Ono po čemu se Ramsey razlikuje od ostalih financijskih gurua je metoda snježne grude.

Kaže da s otplatom duga treba krenuti od najmanjeg iznosa prema najvećem, a ne od onog s najvećom kamatom.

Mnogi se u tome ne slažu s njim, ali istraživanja su pokazala da je njegova metoda najbolja.

 

3. Uštedite za 3-6 mjeseci troškova

 

Prije investiranja trebate se osigurati da imate dovoljno novca za 3-6 mjeseci života u slučaju gubitka posla ili druge životne katastrofe.

Toliko novca trebate imati u štednji kao osiguranje da se nećete vratiti u dugove.

 

4. Uložite 15 posto mjesečnog prihoda

 

Ramsey preporučuje ulaganje u dioničke fondove, što je zaista dobra strategija za osobe koje štede za mirovinu.

Tržište na dugi rok uvijek pobjeđuje, stoga Ramsey preporuča fondove vezane uz burzovne indekse, sa savjetom da dobro pazite na to kolike su naknade.

Drugi savjetnici ga kritiziraju jer smatraju da je takvo ulaganje suviše rizično – recesija u trenutku umirovljenja može ozbiljno umanjiti veličinu ušteđevine, pa preporučuju kombiniranje s obveznicama.

 

5. Štedite za obrazovanje djece

 

Jedno od ključnih ulaganja u budućnost za Amerikance je štednja za školarine u visokom obrazovanju.

U Hrvatskoj je državno visoko obrazovanje još uvijek besplatno, ali privatni fakulteti su sve bolji, i neki već daju bolje šanse za uspješnu karijeru od svojih državnih pandana.

Stoga bi bilo dobro razmotiri ovaj potez, a možda taj novac na kraju ne bude potrošen na obrazovanje nego na ulaganje u potomkov prvi startup.

 

6. Otplatite stambeni kredit ranije

 

U šestoj fazi dolazi trenutak kad se približavate snu da se riješite mjesečne otplate stambenog kredita. Naravno, ako niste jedan od pobornika teorije da je kupovina nekretnina u Hrvatskoj bacanje novca, što se tijekom proteklih sedam godina pokazalo točnim.

 

7. Bogatite se i podijelite bogatstvo

 

U sedmoj fazi Ramsey očekuje od svojih klijenata da se obogate, ali i da vrate drugima: da ostave nasljedstvo svojoj djeci, podijele novac dobrotvornim organizacijama i doprinesu svojoj zajednici. 

Ramseyevi opći savjeti uvelike su primjenjivi i u hrvatskim okolnostima.

Neki su, pak, specifično američki – kod nas ne možete dopuniti budžet na način da počnete raditi drugi posao, ako ste zaposleni na puno radno vrijeme, zakon vam zabranjuje da vikendom, primjerice, zaradite koju kunu više na ispomoći u ugostiteljstvu, što je Amerikancima normalno i nije im ispod časti.

Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo