financije

Ovo su najveće akvizicije u BiH

Ukupna vrijednost “spajanja i preuzimanja“ (eng. merger and acquisition – M&A) kompanija u Bosni i Hercegovini u 2018. iznosila je 404,6 milijuna eura, piše BiznisInfo na osnovu izvješća međunarodnih kompanija CMS i EMIS.  

Riječ je o relevantnom izvješću koji prati akvizicije u 15 država Jugoistočne Europe. 

Kada je riječ o BiH, ukupno je zabilježeno 26 velikih akvizicija, najviše u sektorima “Telekomi i IT” i “Nekretnine i građevinarstvo” – po 6.

Hrvatski

7 koraka do bogatstva najvećeg američkog financijskog gurua

Dave Ramsey je najveći američki guru osobnih financija i bogatstva. Zvijezda je vlastitog radijskog showa, koji se emitira na više od 500 radijskih postaja, gostovao je na svim najgledanijim emisijama, uključujući i The Oprah Show, napisao je desetke knjiga. Njegova se osobna financijska filozofija zasniva na jednoj maksimi – riješite se dugova!

Hrvatski

SEE Link i RBI postaju strateški partneri

SEE Link, zajednička platforma za trgovanje koja trenutno obuhvata sedam berzi u Jugoistočnoj Evropi (JIE), namjerava lansirati inovativno rješenje za poravnanje prekograničnih transakcija trgovanja razvijeno od strane Raiffeisen Bank International (RBI) sa sjedištem u Beču.

U tu svrhu predstavnici osnivača platforme, Zagrebačke, Bugarske i Makedonske berze, te SEE Linka sa sjedištem u Skoplju su u Beču, potpisali Memorandum o razumijevanju sa RBI.

Hrvatski

Rusi bi mogli zaraditi 30 milijardi dolara od prvenstva

Svjetsko nogometno prvenstvo unosan je, ali skup sportski događaj. Rusiju će tako, prema procjenama CNBC-a, ovo svjetsko prvenstvo stajati preko 12 milijardi dolara, od čega će se gotovo 70 posto podmiriti javnim financijama. Ipak, prema izjavama bivšeg zamjenika premijera Arkadija Dvorkoviča, istočna će velesila od prvenstva uprihoditi do 30 milijardi dolara, a navodno su samo pripreme za događaj generirale 14 milijardi dolara i otvorile preko 200 tisuća novih radnih mjesta.

Hrvatski

Sistem multilateralnih financijskih kompenzacija

Koliko god se privrednicima dizala kosa na glavi kada čuju tu riječ, kompenzacije imaju i svoju dobru stranu, i to u vidu novog SISTEMA MULTILATERALNIH FINANSIJSKIH KOMPENZACIJA koji privrednicima na cijeloj teritoriji BiH otvara mogućnost da poboljšaju svoju likvidnost, očiste bilanse, povećaju svoju kreditnu sposobnost i riješe se dospjelih potraživanja i obaveza koja opterećuju njihovo poslovanje.

Hrvatski

NLB banka Banjaluka ostvarila rekordnu dobit od 45 miliona KM

Sve banke u Republici Srpskoj poslovale su pozitivno u prošloj godini, a ubjedljivo najprofitablnija bila je NLB banka koja je zaradila čak 45 miliona KM.

Ovo je ujedno i najveća dobit koju je jedna banka ikada ostvarila u RS. Prema preliminarnim podacima Agencije za bankarstvo RS sve banke su prošlu godinu završile u plusu, tako da je na nivou bankarskog sektora ostvarena neto dobit od 97,9 miliona KM.

Hrvatski

Milićević: U 2017. bili posvećeni održavanju financijske stabilnosti

Federalna ministrica financija Jelka Milićević izjavila je jučer u Sarajevu da je ministarstvo na čijem je čelu u prošloj godini, u skladu s Planom rada za 2017. koji prati Reformsku agendu i Akcijski plan Vlade FBiH, bilo opredijeljeno za održavanje financijske stabilnosti, efikasno upravljanje vanjskim i unutrašnjim dugom, stvaranje povoljnijeg ambijenta za poslovanje i reforme u oblasti javnih financija, odnosno za fiskalnu održivost.

Hrvatski

Uniqa Austrija ima novog predsjednika Uprave

Bivši šef Uniqa Austrija, Hartwig Löger, novi je ministar financija - a Uniqa je najavila novog prvog čovjeka svoje najveće podružnice. 

Kurt Svoboda, direktor za financije i upravljanje rizicima Uniqa Austrija i matičnog društva Uniqa Insurance Group, novi je predsjednik Uprave Uniqa Austrija, priopćilo je u ponedjeljak osiguravajuće društvo. 

On će i dalje biti odgovoran za financije i rizik i ostat će financijski direktor Grupe. Odboru direktora u Uniqa Austriji pristupa Peter Humer koji će ostati i direktor Uniqe za Salzburg. 

Hrvatski