ZANIMLJIVOSTI
66 MIL. KM NA KUPOVINU VODE: Donosimo isplativiji način
manager.ba BiH 10 lipnja, 2021

Bosna i Hercegovina je zemlja bogata vodom, ali isto tako i zemlja u koju se svake godine uvezu ogromne količine vode.

 

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u našu zemlju je samo u prvih pet mjeseci ove godine uvezeno više od 70 milijuna litara raznih vrsta vode u vrijednosti 66 milijuna KM, što je četiri puta više u odnosu na vrijednost vode koja je plasirana na strana tržišta. S druge strane, u istom periodu u inostranstvo je iz naše zemlje otišlo oko 33 milijuna litara vode, vrijednosti nešto više od 15 milijuna KM, prenosi klix.ba.

Podaci UIO pokazuju da je za pet mjeseci prošle godine uvezeno skoro 59 milijuna litara vode, vrijedne 54 milijuna KM, dok je u istom periodu iz BiH izvezeno nešto više od 35 milijuna litara vode, vrijednosti oko 16 milijuna KM.

"Slobodno tržište i nedovoljna zaštita domaće proizvodnje u svim sferama privrede samo zadaju udarce domaćim proizvođačima. Nedostaju nam adekvatni poticaji, ali i jaki brendovi kakve imaju zemlje u okruženju, kao što su Srbija i Hrvatska, koje imaju mnogo veći uvoz u BiH nego mi izvoz na njihovu teritoriju. Ono što je trenutno najrealnije i najučinkovitije je udružena akcija svih aktera, od institucija do komora u BiH i građana, da se kupuju domaći proizvodi. Pored marketinške kampanje, koja je neophodna, potrebno je uvesti, recimo u škole, kampanje za učenje podmlatka o bitnosti kupovine domaćeg proizvoda, pokrenuti kampanju edukacije kupaca, promociju domaćih proizvoda i domaće proizvodnje s ciljem promjene mentaliteta domaćih potrošača, uz angažman i podršku svih institucija. Strane kompanije od kojih uvozimo vodu godinama imaju agresivnu kampanju", kazali su za Klix.ba iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Promatrajući vanjskotrgovinsku razmjenu voda, uključujući prirodne, mineralne, gazirane, sa i bez dodatnih šećera, zaslađivača i aroma u periodu 2019/2020. godina, obim vanjskotrgovinske razmjene za 2020. godinu vrijednosno je iznosio 192,1 milijun KM, od čega je izvoz iznosio 45,2 milijuna KM, a uvoz 147 milijuna KM. U prošloj godini došlo je do smanjenja izvoza (-12,1%) i uvoza (-14%) u odnosu na 2019. te se može konstatirati da je došlo do pada potrošnje generalno.

"Kada je riječ o izvoznim tržištima, u 2020. godini, uključujući prirodne, mineralne, gazirane, sa i bez dodatnih šećera, zaslađivača i aroma, najviše vode smo izvezli u Hrvatsku, Srbiju, Švicarsku i Njemačku.

U BiH se voda u najvećoj količini uvozila iz Srbije, zatim Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Rumunije", istakli su iz VTK-a.

Zamislite tek onda kolike bi mogle biti uštede samo na kupovnoj vode, ukoliko se ugradi filter vode za piće koji garantira 98,9% čistu vode, dok stajenje vode u plastici to ne može garantirati.

Neka sljedeća fotografija bolje objasni koliko je filter za vodu štedljivija verzija:

 

Nobel Corporation je nagrađivana mostarska kompanija koja skoro 22 godine ugrađuje filtere za vodu i sisteme omekšavanja vode po kućanstvima, industrijama, bolnicama u cijeloj BiH.

Kako bi svojoj obitelji priuštili čistu i zdravu vodu, a time i ostvarili ogromne uštede, pronađite filter za sebe ili direktno pozovite na 036/320-556 ili 063/312-605.

Izbor filtera za vodu pogledajte OVDJE.

Povezani članci

1

2

Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim
Savjeti