GOSPODARENJE OTPADOM
Četkica za zube izrađena od jakobovih kapica
Manager.ba/Ekovjesnik Svijet 16 kolovoza, 2018
Izvor fotografije:
Četkica za zube Edith sa zamjenjivim vrhom; Fotografija: Bioseptyl

Za uspješno vođenje rata protiv plastike u svakodnevnom životu trebamo mijenjati stare i usvajati nove navike te svakako odlučno smanjivati korištenje plastičnih proizvoda.

Odlučite se za prirodne materijale i proizvode koji su u potpunosti ili većim dijelom od njih proizvedeni i koji se mogu reciklirati.

Četkice za zube su jedan od najčešće korištenih predmeta u svakom kućanstvu ili se barem iskreno nadamo da jesu.

Stomatolozi nam preporučuju njihovu zamjenu svaka tri do četiri mjeseca, pa se ne usuđujemo zamisliti kolika količina plastike godišnje završi na otpadu samo radi našeg održavanja dentalne higijene.

 

Stoga neka vaša prva sljedeća i mnoge četkice nakon nje budu od održivih materijala!

 

Četkice za zube na havajskoj plaži Kahuku beach, Honolulu, u listopadu 2006. godine. / Fotografija: GREENPEACE / ALEX HOFFORD

 

Kupnjom drvenih Humble Brush ili Hydrophil četkica za zube s drškom od 100-postotno biorazgradivog bambusa i najlonskim vlaknima koja ne sadrže opasni Bisphenol A (BPA), smanjit ćete učinak štetnih tvari na vaše zdravlje i zdravlje vaše obitelji, a lijepim dizajnom uljepšat će i vašu kupaonicu.

No na francuskom tržištu pojavio se još jedan sličan, ali dodatno unaprijeđen proizvod – četkica za zube Édith sa zamjenjivim vrhom.

Ova četkica za zube proizvođača Bioseptyl reklamira se kao proizvod koji je u potpunosti izrađen u Francuskoj i od izvorno francuskih materijala.

Drška četkice je trajna i izrađena od recikliranih jakobovih kapica, a zahvaljujući svom zamjenjivom vrhu baca se, odnosno mijenja svega 20 posto zubne četkice, čime se smanjuje količina plastičnog otpada i pomaže korištenje ekoloških materijala.

Drška četkice se ukrašava tehnikom koja se može usporediti s tekstilnim tiskom i upotrebom 100-postotnih ekoloških tinti, a na četkicu se prenosi vrućim tiskom.

 

Četkica za zube Édith / Bioseptyl

 

Četkica za zube Édith se zasad prodaje online samo u Francuskoj i Kini, a stoji 10 eura.

Kupac uz samu četkicu dobije i adresiranu omotnicu, kojom po završetku upotrebe četkicu za zube vraća proizvođaču o njegovom trošku!

Međutim, francuski portal Greenerfamily.fr upozorava potrošače kako se ova četkica za zube ipak ne može u potpunosti reciklirati.

Vrh četkice s najlonskim vlaknima može se zamijeniti, ali ne i reciklirati.

No u svakom slučaju, Greenerfamily.fr preporučuje kupovinu ove i sličnih četkica za zube koje su u usporedbi s običnim plastičnim četkicama puno bolji izbor.  

 

Četkica za zube Édith / Bioseptyl

 

Ukoliko i dalje želite koristiti „obične“ plastične zubne četkice, zapamtite da i ta plastična drška može imati drugu namjenu ako je odložite u odgovarajući spremnik za otpad.

Povezani članci

1

2