poduzeća

U BiH posluju 242 velika, 1257 srednjih i 25.880 manjih poduzeća

U BiH su samo 242 velika poduzeća, tj. ona koja zapošljavaju više od 250 radnika, podaci su to Agencije za statistiku BiH.

Podaci koji se odnose na 2017. godinu pokazali su da u BiH ima 1257 srednjih poduzeća (broj zaposlenih 50 – 249), te 25.880 manjih poduzeća (0 – 49 zaposlenih), piše Večernji list BiH.

Istraživanje Agencije za statistiku obuhvatilo je 75.731 poduzeće i poduzetnika (27.379 poduzeća i 48.352 poduzetnika) s ukupnim brojem zaposlenih 555.590.

 

Hrvatski

Web stranicu ima manje od dvije trećine poduzeća u BiH

Od ukupnog broja poduzeća sa deset posto i više zaposlenih, 65,8 posto ima web stranicu, pokazali su prvi rezultati godišnjeg istraživanja Agencije za statistiku BiH o upotrebi informacijsko -komunikacijskih tehnologija (IKT-P) u poduzećima. 

Istraživanje je pokazalo da sva poduzeća koriste računare u svom poslovanju te da imaju pristup Internetu, dok 17,5 posto njih zapošljava IKT stručnjake. 

Hrvatski

Preduzeća zaradila 141 milion KM

Usprkos padu dobiti najprofitabilnije kompanije “Telekoma RS”, preduzeća sa Banjalučke berze su u prošloj godini ostvarila veću dobit nego 2016. godine.

Naime, ta dobit iznosi 141,1 milion maraka, što je za 3,3 miliona maraka više nego 2016. godine, pokazuje nedavno objavljeni zbirni nerevidirani finansijski izvještaj za privredna društva.

Prema ovom izvještaju, 40 odsto od ukupne zarade pripada “Telekomu Srpske”, koji je godinu završio s nešto preko 60 miliona maraka dobiti, deset miliona manje nego 2016. godine.

Hrvatski

185.000 KM za podršku malim i srednjim poduzećima i obrtnicima TK

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je nekoliko odluka kojima se preciziraju oblici, iznosi, te kriteriji i postupci raspodjele sredstava predviđenih za podršku privredi.

Za podršku razvoju kantona u Budžetu TK za 2018. godinu predviđen je iznos od 185.000 KM, koji će biti raspoređeni kroz šest programa.

Pomoćnica ministra privrede TK Adisa Gotovušić izjavila je na konferenciji za medije da je za program subvencija malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme i alata predviđen iznos do 20.000 KM.

Hrvatski

Financijska stručnjakinja iz Mostara našla rješenje za problem bh. likvidnosti

Mlada ekspertica za pravo i financije, Mostarka Dragana Parmać našla je rješenje za problem likvidnosti bosanskohercegovačkih poduzeća.

Razvijanjem softwarea za prebijanje kompatibilnih dugova, Parmać je našla način da bh. tvrtke izađu iz lanca međusobnih potraživanja koja blokiraju likvidnost poslovanja. Na taj način, ova stručnjakinja smatra da je moguće u znatnoj mjeri riješiti problem nelikvidnosti u BiH.    

Hrvatski

Poduzeća u BiH jedina u regiji plaćaju porez prije nego naplate posao

Privrednici u BiH primorani su unaprijed platiti PDV i u slučajevima kada nisu naplatili neki posao, što im i dalje stvara velike probleme, a neke dovodi u težak financijski položaj.

Kako je u razgovoru za Fokus.ba istakla Vedrana Živković, portparol Udruženja poslodavaca FBiH (UPFBiH), generalni stav ovog udruženja jeste da bi se trebalo omogućiti plaćanje PDV-a po naplati računa, odnosno nakon naplaćenog posla.

Hrvatski

Visok stupanj korištenja IKT tehnologije u bh. poduzećima

Stupanj korištenja informacijsko-komunikacijskih tehnologija (IKT) u poslovanju poduzeća u BiH je visok: 98,8% poduzeća upotrebljava računare, 97,8% poduzeća ima pristup internetu, a 63,7% poduzeća posjeduje web stranicu, pokazuju rezultati istraživanja Agencije za statistiku BiH o korištenju informacijskih i komunikacijskih tehnologija u poduzećima. 

Hrvatski