BANJALUČKA BERZA
Preduzeća zaradila 141 milion KM
Manager.ba/capital.ba BiH 21 svibnja, 2018

Usprkos padu dobiti najprofitabilnije kompanije “Telekoma RS”, preduzeća sa Banjalučke berze su u prošloj godini ostvarila veću dobit nego 2016. godine.

Naime, ta dobit iznosi 141,1 milion maraka, što je za 3,3 miliona maraka više nego 2016. godine, pokazuje nedavno objavljeni zbirni nerevidirani finansijski izvještaj za privredna društva.

Prema ovom izvještaju, 40 odsto od ukupne zarade pripada “Telekomu Srpske”, koji je godinu završio s nešto preko 60 miliona maraka dobiti, deset miliona manje nego 2016. godine.

Na drugom mjestu, sa gotovo deset puta manjom dobiti, je “Banjalučka pivara”, koja je godinu završila u plusu od 6,2 miliona KM, dok se na trećem mjestu nalazi “Nestro petrol” sa dobiti od 3,5 miliona KM.

“Telekom Srpske” je imao i najveće prihode, koji prema izvještaju iznose 423,3 miliona KM, a odmah ispod njih, s prihodima od 384,8 miliona KM, nalazi se “Elektroprivreda RS”, koja je prošlu godinu sa svojim zavisnim preduzećima završila u minusu od oko 46 miliona KM.

Izvještajem su obuhvaćena 432 preduzeća, od kojih su 202 godinu završila s pozitivnim rezultatom. U konačan zbir je ušlo i 38 preduzeća u stečaju.

Prema istim podacima, 50 kompanija je u 2017. godini imalo prihode veće od deset miliona maraka, a 25 je prihodovalo više od 20 miliona KM.

Goran Radivojac, profesor i ekonomski analitičar, komentarišući rezultate kaže kako su oni iz godine u godinu uglavnom standardni.

“Usprkos većoj dobiti, ne možemo reći da su preduzeća u prošloj godini napredovala. Mislim da je ispravnije reći da su stagnirala”, kazao je Radivojac.

Pojasnio je da preduzeća na osnovu odluke skupštine akcionara svoju dobit mogu isplaćivati akcionarima kroz dividendu ili je reinvestirati.

Međutim, i pored činjenice da je pola preduzeća sa berze ostvarilo neku dobit, tek manji dio njih redovno isplaćuje dividendu.

Zvanični podaci govore kako je svega 16 akcionarskih društava isplatilo dividendu akcionarima iz dobiti ostvarene u 2016. godini u ukupnom iznosu od 97,9 miliona KM.

Odluke o isplati dividende iz dobiti ostvarene u 2016. godini preduzeća su donosila uglavnom prošle godine, kada su i isplatili najveći iznos dividende, dok su neka preduzeća odluku o isplati donijela tek ove godine.

Najveću dividendu, u iznosu od 70,2 miliona KM, svojim akcionarima podijelio je “Telekom Srpske”, a preostalih 27,7 miliona KM isplatila su ostala preduzeća.

Povezani članci

1

2