plaćanje

IDENTITET VAŽNIJI OD NOVCA: Hoćemo li ga čuvati u banci

Futurolog David Birch tvrdi da se naš identitet duboko mijenja, jednako kao i novac, a upravo zahvaljujući tehnološkim promjenama oba se kretanja konvergiraju.

Sve što će nam u budućnosti biti potrebno za transakciju jest naš identitet zarobljen u jedinstvenom zapisu naših online društvenih kontakata.

Birchova predviđanja možda se čine pretjerana, možda čak i smiješna.

Hrvatski

KARTICA ILI KEŠ: Čime plaćati na putovanju?

Poznat ti je osjećaj kada se spremaš na put u zemlju u kojoj se koristi druga valuta i nemaš pojma da li da nosiš novac u kešu, da li da ga konvertuješ ovdje ili tamo ili da poneseš samo karticu, pa što bude? 

Sjećaš se glavobolja koje su ti prouzrokovale razne mjenjačnice i njihovi „ludi“ valutni kursevi?

Doživio si traume gledajući u novčanik sa 3-4 valute i apsolutno se ne snalazeći pružio prodavcu pogrešnu?

Onda je ovaj tekst baš za tebe!

Hrvatski

Za plaćanje ćemo umjesto pin koda koristiti otisak prsta

Odbrojani su dani bankarskim karticama sa čipovima i pin kodovima koje su vlasnici unosili prilikom plaćanja i podizanja novca jer će banke uskoro prIJeći na izdavanje biometrijskih platnih kartica, piše britanski Mirror.

Kod biometrijskih kartica sve što treba da uradite je da odete u banku i ostavite otisak kažiprsta. Taj otisak se registrira samo na platnoj kartici, tako da niko ne može da je koristi bez dozvole vlasnika.

Kada plaćate u radnji potrebno je da stavite kažiprst na karticu u automatu kako bi odobrili isplatu, objašnjava list.

Hrvatski

ZDŽ: Mladi neće plaćati porez na kupovinu stana ili kuće

Sve osobe u ZDŽ  starosti do 35 godina koje prvi put rješavaju stambeno pitanje uskoro bi trebale biti oslobođene plaćanja poreza prilikom kupovine stana, kuće ili zemljišta, koji sada iznosi pet posto.

Izmjene Zakona Ova inicijativa jednoglasno je usvojena na posljednjoj sjednici Skupštine ZDŽ. Nakon ovoga, u roku od 30 dana trebale bi biti pokrenute izmjene Zakona o porezu na promet nekretnina ZDŽ, prenosi Dnevni Avaz.

Hrvatski

Facebook smanjuje vidljivost medija i brendova

Vlasnik Facebooka Mark Zuckerberg najavio je krupne promjene u načinu funkcioniranja ove društvene mreže koje će se negativno odraziti na sve koji koriste Facebook u poslovne svrhe, poput medija i oglašivača.

Promjene su najavljene, navodno, radi dobrobiti čitatelja ali zapravo iza njih vjerojatno stoji želja da se zaradi još više novca.

Facebook je u četvrtak najavio da mijenja News Feed kako bi veći prioritet dao postovima prijatelja, članova obitelji ili grupe, a na štetu postova medija i oglašivača, piše CNN.

Hrvatski

Ukida se plaćanje takse za uvjerenje o stanju poreznih obveza u FBiH

U Federaciji se ukida plaćanje porezne takse za uvjerenje o stanju poreznih obveza u iznosu od 15 KM. 

Ovo je omogućeno Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o federalnim upravnim taksama i tarifi federalnih upravnih taksi koje je usvojio Dom naroda Federacije BiH, a ranije i Predstavnički dom. 

Hrvatski

Što zapravo plaćate kad kupujete avionsku kartu?

Mislite li da su avionske karte iznimno skupe? Busines Insider objasnio je koji se sve troškovi skrivaju iza (naizgled) visoke cijene. 

Točnije, objasnili su cijenu na uzorku avionske povratne karte u iznosu od 300 američkih dolara ili 1950 kuna između grada Peoria u američkoj saveznoj državi Illinois i Raleigha u Sjevernoj Karolini. 

Kako prenosi punkufer, porezi i naknade čine 21.1 posto totalne cijene karte, odnosno 63.35 dolara. 

Hrvatski