Blidinje

Continental generalni sponzor najvećeg biciklističkog festivala u BiH

Continental korporacija, jedan od vodećih svjetskih proizvođača pneumatika i jedan od lidera u auto industriji, generalni je sponzor Blidinje BIKE Festivala, koji se održava u Parku prirode Blidinje od 12. do 14. srpnja 2024 godine. 
 

Hrvatski

U Hercegovini i bez snijega zimski turizam cvijeta

Iako nema snijega, zimska turistička sezona u Parku prirode Blidinje odvija se bolje od očekivane i smještajni kapaciteti su popunjeni – rekao je u razgovoru za Fenu ravnatelj Parka prirode Blidinje Zdravko Kutle.

 

Po njegovim riječima, trenutno je petnaestak cm snijega što ipak nije dovoljno za skijanje.

- Naravno bilo bi lijepo kada bi bilo više snijega jer bi bilo više i turista, no, kažem, ne ovisimo o njemu kako bi sezona uspjela - kaže Kutle.

Hrvatski

Mirisi kao potencijal turizma i poduzetništva 

Festival narcisa i Kolonija prirodne parfemistike, održani su se proteklog vikenda u Parku prirode Blidinje. Ovaj jedinstveni projekt na našim prostorima pokrenula je Nada Šarić, poznata uzgajivačica i prerađivačica ljekovitog i mirisnog bilja. 

 

Radionica prirodne parfemistike okupila je 15 sudionika iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, a tijekom nje održana su predavanja i praktične vježbe izrade parfema. 

Hrvatski

Sezona na Blidinju premašila očekivanja

Unatoč pandemiji koronavirusa, turistička sezona u Parku prirode Blidinje odvija se i bolje od očekivanog, a za iduću najavljuju nabavku 10-ak mobilnih snježnih topova i povećanje smještajnih kapaciteta.  

 

Najveći broj posjetitelja, uz one domeće, dolazi iz susjedne Hrvatske, posebno iz Dalmacije, kazao je Feni ravnatelj Parka prirode Blidinje Zdravko Kutle, dodavši kako je najveća posjećenost Blidinja oko Božića i Nove godine.

Hrvatski

Prostor koji krije tisuće priča i istinski dragulj BiH: Blidinje čeka skijaše i ljubitelje zimskih radosti

Ništa se ne može usporediti s prelijepom bjelinom koja obavija prostore Blidinja u zimskom periodu.

 

U zagrljaju planinskih masiva Čvrsnice, Čabulje i Vrana ušuškan je jedan od najznamenitijih prirodnih rezervata naše zemlje, Park prirode Blidinje, a u njegovom srcu leži istinski dragulj, najveće glečersko jezero u BiH - Blidinjsko.

Područje Blidinja jedinstvena je prirodna pojava prekrasnih krajolika na kojem žive mnoge endemske vrste biljnog i životinjskog svijeta.

Hrvatski

U budućem nacionalnom parku Blidinje zabranjeno branje bilja, lov, sječa šume, kazne i do 70.000 KM

Bit će zabranjena bila kakva aktivnost u šumama, kao što je sječa šume radi gradnje objekta, što je do sada bio čest slučaj. Osim sječe šuma, bit će zabranjeno iskorjenjivanje ili bilo kakvo oštećenje stabala, osim uzgojne i sanitarne sječe korištenjem tradicionalnih tehnika za izvlačenje šumskih sortimenata (bez upotrebe teške mehanizacije).

 

Hrvatski

Blidinje će za zaštitu i održivi razvoj moći dobiti i međunarodna sredstva

Dobivanje statusa nacionalnog parka neće značiti i konzerviranje prostora; u prijevodu svi dosadašnji sadržaji koji postoje neće biti onemogućeni.

 

Regija Hercegovine vrlo skoro mogla bi postati dom petom nacionalnom parku u BiH; Park prirode Blidinje, ako bude dovoljno političke volje, trebao bi dobiti, zasluženo, status nacionalnog parka, a ogromna prirodna, ali i kulturna bogatstva kojima raspolaže udolina između visova Čvrsnice i Vrana na taj će način ostvariti učinkovitiju zaštitu.

Hrvatski

Ski-centar na Blidinju radi punom parom

U zimskoj čaroliji uživaju i oni kojima nije potreban adrenalinski doživljaj zimskih sportova. Dovoljno je uživanje u jedinstvenoj prirodi i pogledu na zaleđeno Blidinjsko jezero.

 

Iako zbog mjera koje su na snazi nedostaju brojni gosti iz susjedne Hrvatske, a posebice Dalmacije, Ski-centar na Blidinju radi punom parom.

Brojni domaći gosti došli su uživati u zimskim radostima.

Početak zimske sezone na Blidinju obećava. Snijega ima dovoljno, sva staze su u funkciji, a skijalište je puno skijaša i onih koji će to tek postati.

Hrvatski

FOTO Napokon završena izgradnja regionalne ceste Jablanica-Doljani-Blidinje-Rakitno-Posušje

Asfaltiranjem ove makadamske dionice od 3,6 kilometara, koja se nalazi na regionalnoj cesti R-419 Jablanica-Posušje, konačno se završava spajanje asfaltnim zastorom čitave regionalne ceste.

Već jedno izvjesno vrijeme bili su tijeku pripremni radovi na dionici puta Sovići-Sovićka vrata.

Asfaltiranjem ove makadamske dionice od 3,6 kilometara, koja se nalazi na regionalnoj cesti R-419 Jablanica-Posušje, konačno se završava spajanje asfaltnim zastorom čitave regionalne ceste.

Hrvatski