ODRŽIVI TURIZAM
U Hercegovini i bez snijega zimski turizam cvijeta
Manager BiH 29 siječnja, 2024

Iako nema snijega, zimska turistička sezona u Parku prirode Blidinje odvija se bolje od očekivane i smještajni kapaciteti su popunjeni – rekao je u razgovoru za Fenu ravnatelj Parka prirode Blidinje Zdravko Kutle.

 

Po njegovim riječima, trenutno je petnaestak cm snijega što ipak nije dovoljno za skijanje.

- Naravno bilo bi lijepo kada bi bilo više snijega jer bi bilo više i turista, no, kažem, ne ovisimo o njemu kako bi sezona uspjela - kaže Kutle.

Blidinje ima više skijaških staza, od onih za početnike do onih za vrhunske skijaše, sa žičarom četverosjedom i skijaškom vučnicom. U sklopu skijaškog centara je sanjkalište za djecu. No ovaj Park prirode u Hercegovini nudi i mogućnosti planinarenja, alpinističkog penjanja, brdskog biciklizam, slobodnog ili organiziranog korištenja područja parka prirode, obrazovne aktivnosti o flori, geologiji, hidrogeologiji...

U Parku prirode Blidinje žive mnoge endemske vrste biljnog i životinjskog svijeta i do danas je evidentirano oko 1.500 biljnih vrsta, od čega više od 200 endemskih, subendemskih i reliktnih vrsta. U parku se nalazi i najveće stanište endemskog bjelokorog bora munike. 

Sam Park prirode Blidinje prostire se na 358 četvornih kilometara u podnožju planina Čvrsnice i Vrana. Nezaobilazna atrakcija je Blidinjsko jezero, nekropola stećaka u Dugom polju, Franjevački samostan Masna Luka te prirodni fenomen Hajdučka vrata i spomenik Divi Grabovčevoj, legendi o kojoj su mnoge pjesme ispjevane.

Najveći broj posjetitelja, uz one domaće, dolazi iz susjedne Hrvatske, posebno iz Dalmacije.

- Imamo veliki broj domaćih gostiju, ali i iz susjednih zemalja koji dolaze na Blidinje kako bi se odmorili i obišli svoje vikendice, a oni koji ih nemaju dođu na jednodnevni izlet na ručak i šetnju - naglašava ravnatelj Parka prirode Blidinje.

Većina smještajnih kapaciteta na Blidinju su privatne vikendice, njih oko 1500, a Kutle navodi da trenutno ima šest sedam restorana, motela i hotela te vikendica apartmanskoga sadržaja pa su potrebe turista zadovoljavajuće.


Manager.ba

Povezani članci

1

2

Najnovije vijesti
Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim