CHANCE CARD
U Njemačkoj stupio na snagu zakon koji olakšava zapošljavanje stranaca
Manager Svijet 20 studenog, 2023

Njemačka je od ožujka 2020. već imala Zakon o useljavanju kvalificiranih radnika, kojim je tadašnja vlada Angele Merkel htjela olakšati pristup kvalificiranih radnika iz zemalja izvan Europske unije njemačkom tržištu rada. Sada je taj zakon reformiran jer u mnogim mjestima još uvijek nedostaje kadra, posebno kvalificiranih.

 

Njemačkoj je hitno potrebna stručna radna snaga. Političari, kompanije i stručnjaci slažu se da se praznine na tržištu rada moraju popuniti uz pomoć stranih radnika. U subotu postupno stupa na snagu novi Zakon o useljavanju kvalificiranih radnika, piše dpa.

Riječ je o “modernom, vrhunskom zakonu o migracijama koji nas čini predvodnicima u globalnom natjecanju”, kaže Reem Alabali-Radovan, savezni povjerenik za migracije, izbjeglice i integraciju.

Zakon je kasnio, a hrabre reforme bile su predugo zanemarene, rekla je Alabali-Radovan za dpa, dodajući da će novi zakon stupiti na snagu za “pet do 12”.

Zakon u prethodnoj verziji nije postigao očekivane rezultate zbog pandemije, rekao je Pau Palop-Garcia (Garcia) iz Njemačkog centra za istraživanje integracije i migracije (DeZIM). Osim toga, dodao je, birokratske prepreke za strance koji žele raditi u Njemačkoj i dalje su velike.

Novost u novom zakonu je uvođenje tzv. Chance Card-a koji se temelji na bodovnom sistemu. Kriteriji za odabir imigranata koji žele raditi i odabiru ovu opciju su poznavanje jezika, radno iskustvo, dob i povezanost s Njemačkom.

Strani stručni radnici ubuduće moraju zarađivati najmanje 43.800 eura bruto godišnje, a dosad je bilo 58.400.

Prednost novog zakona za visokokvalificirane stručnjake iz zemalja izvan EU je što ubuduće sa sobom mogu povesti ne samo supružnika i djecu, već i roditelje i obitelj. Preduvjet su, međutim, da imaju osigurana sredstva za život – u Njemačkoj ne mogu živjeti od socijalne pomoći.

Njemačke kompanije trenutno ne mogu popuniti oko 1,73 miliona radnih mjesta i ona ostaju otvorena, pokazuju podaci Instituta za istraživanje tržišta rada i zanimanja (IAB). Brojka se temelji na kvartalnoj anketi instituta. Saveznoj agenciji za rad (AB) u listopadu je prijavljeno samo 748.665 slobodnih radnih mjesta.

Trenutno je potrebno prosječno 153 dana, kažu u agenciji, dok se radno mjesto ne popuni. To pokazuje koliko je teško u mnogim sektorima pronaći kvalificirane radnike unatoč rastu nezaposlenosti i nedovoljne zaposlenosti.

 

Fenix magazin | Manager.ba

Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim
Savjeti