700.000 EURA
Poziv za podršku inovativnim tehnološkim projektima u industriji
manager.ba BiH 08 veljače, 2023

S ciljem podrške razvoju malih i srednjih preduzeća i jačanja sektora inovacija, u BiH je juče objavljen javni poziv za prijedloge projekata za pružanje podrške inovativnim tehnološkim projektima primjenjivim u industriji, čija je vrijednost 700.000 eura.
 

 

Cilj ovog javnog poziva, u okviru projekta "EU for digital SME", jeste da poveća kapacitet Bosne i Hercegovine da podrži razvoj privatnog sektora kroz inovacije i digitalizaciju.

U svom priopćenju, šef sekcije operacije za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu Delegacije EU u BiH, Žil Rebate, istakao je kako će se različitim tehnologijama pomoći u razvoju malih i srednjih preduzeća, koja su, po njemu, najvažniji faktor razvoja ekonomije BiH.
 

Važno je opremiti ta preduzeća za budućnost, budući da rade u konkurentnom okruženju, važno je da usvoje i imaju digitalne vještine i opremu - naveo je Rebate.

On je također naglasio kako se ovim javnim pozivom očekuje jačanje sektora inovacija, što će dovesti do bolje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća na regionalnom tržištu, te kako će to biti značajan doprinos i za građane BiH.

Slično svim zemljama u svijetu, BiH mora stvoriti povoljno okruženje i ekosistem za investicije, inače ih neće biti moguće uspješno sprovesti. Za dalju digitalizaciju značajno je uspostavljanje širokopojasne infrastrukture - naveo je on.

Rebate je dodao kako je za uspješnost projekta važno da se sprovede digitalizacija javnih usluga, te naglasio značaj usvajanja zakona o elektronskom potpisu u BiH.

Eva Nar, direktor programa projekta "EU for digital SME", istakla je važnost digitalizacije za privredni sektor u BiH, kao i da je za mala i srednja preduzeća važno odgovoriti na pitanja kako je sprovesti. Ona je najavila niz aktivnosti u naredne dvije godine koje uključuju uspostavljanje sektora za inovacije koji će biti u prilici da pruža podršku malim i srednjim preduzećima.


Projekat je fokusiran na transfer znanja i razmjenu sa organizacijama za istraživanje i razvoj iz zemalja zapadnog Balkana.
Nakon objavljivanja javnog poziva biće održane dvije onlajn sesije za potencijalne kandidate u utorak, 14. februara, te 16. februara.

Vrijednost projekta "EU for digital SME" je 6,1 mil EUR, od čega je EU izdvojila 5 mil EUR, a Njemačka 1,1 mil EUR, a isti će trajati do 2024. godine, a sprovodiće ga Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju.

 

- manager.ba

Povezani članci

1

2

Video
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Centar za bolesti kralježnice - Liječenje prijeloma i ozljeda kralježnice
NOBEL CORPORATION
Kako je Tornado izbrisao sramotni grafit u Mostaru
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Iskustvo pacijenta – prevencija iznenadne srčane smrti
Savjeti