RAZVIJENA PRIVREDNA AKTIVNOST
Ovo je općina sa najmanje nezaposlenih u BiH
Manager.ba/Biznisinfo.ba BiH 24 siječnja, 2019

Nisku stopu nezaposlenosti u Republici Srpskoj nemaju administrativna središta sa glomaznim javnim aparatom, već male općine koje imaju razvijenu privrednu aktivnost, piše Blic.

U tome prednjače Derventa, Kotor Varoš i Laktaši, u kojima općinska administracija ulaže maksimalne napore da izađe u susret privatnoj inicijativi, a prije svega da joj „ne smeta barijerama“.

Tako Derventa, po informacijama iz Vanjskotrgovinske komore BiH, već petu godinu zaredom ima najnižu stopu nezaposlenosti u cijeloj BiH, navodi list.  

U Kotor Varošu kažu da rade svi koji žele raditi, a da su oni sa biroa mahom u inozemstvu. Laktaši imaju još prijeratnu tradiciju o poduzetničkom duhu lokalnog stanovništva.

– Nama je sada problem što nema radnika ni za lijeka – kaže za Blicov portal Srpskainfo načelnik Dervente Milorad Simić.

On navodi da u Derventi, koja ima oko 25.000 stanovnika, ima 698 privrednih subjekata od čega je njih 31 kompanija sa stranim kapitalom iz Austrije, Italije i Njemačke. Ova mala općina izvezla je u 2017. godini 302 milijuna KM, dok je Banja Luka sa oko 200.000 stanovnika imala izvoz od oko 640 milijuna maraka.

– Na pomolu je još jedan aranžman sa jednom talijanskom firmom iz oblasti auto-industrije. Kupuju parcelu i gradit će pogon. Također, jedna njemačka firma širi kapacitete – otkriva Simić.

Onaj tko hoće ovdje otvoriti firmu, ujutru podnese zahtjev, a u tri popodne tog dana dobije rješenje. Takve informacije se, kako kaže, šire brzo među investitorima.

– Preporuka je najveći dio posla – svjestan je Simić.

Njegov kolega Ranko Karapetrović, načelnik Laktaša, kaže da ova općina ima BFC certifikat o povoljnom poslovnom okruženju.

– Od oko 9.600 ukupno zaposlenih, njih oko 8.000 radi u privatnim kompanijama. Imamo pozitivna kretanja, ali nam je zaista veliki problem nedostatak kvalificiranih radnika. Kronično nedostaju radnici u mašinskoj industriji i CNC operateri – kaže Karapetrović.

On navodi da općina nastoji omogućiti što kvalitetniji poslovni ambijent privrednicima, a da je u tijeku jedan prekogranični projekt o upostavljanju poslovnog inkubatora.

– Mislim da potencijalnim investitorima i postojećim privrednicima nije presudno koliko iznose takse i rente, već koliko su procedure jednostavne i sigurnost u poslovanju – navodi Karapetrović.

Sa svega oko 20.000 stanovnika i oko 5.200 zaposlenih, mahom tvorničkih radnika, Kotor Varoš, uz Derventu, ima najmanju stopu nezaposlenosti u BiH. Mada se na birou vodi i 2.500 formalno nezaposlenih, većina njih, tvrde upućeni, žive u inozemstvu, gdje rade na crno.

Od 10.000 zaposlenih u obućarsko-tekstiloj industriji u cijeloj RS, svaki četvrti radi u Kotor Varošu.

Iako imaju rekordne stope zaposlenosti i nezaposlenosti, prosječne plaće u Derventi, Laktašima i Kotor Varošu su ispod prosjeka RS, čak i za 150 maraka. Razlog za to je što su plaće u privredi godinama niske, naročito u prerađivačkoj industriji.

– U Trebinju su prosječne plaće više od prosjeka, i to zbog ERS-a i HET-a koji su smješteni u tom gradu, a riječ je o javnim poduzećima. U Trebinju ima manje zaposlenih nego u Laktašima, u kojima su prosječne plaće oko 707 KM. Mi nemamo javnih republičkih firmi – kaže načelnik Laktaša Ranko Karapetrović.

Povezani članci

1