Biljana Zupanc našla je posao iz snova. Nakon velikog stresa koji je preživjela radeći u velikim korporacijama, odlučila se pokrenuti vlastiti biznis i otvoriti malu slastičarnu u kojoj pravi kolače i torte bez šećera, glutena i brašna.
Slastičarna Urma je idealno mesto za sve one koji su u potrazi za veganskim i sirovim poslasticama. Plod je ljubavi prema kulinarstvu, želje za pravljenje pravih poslastica bez šećera, a istovremeno osmišljavanja novih koje će zadovoljiti suptilne nepce suvremenih gurmana. U razgovoru za Bizlife, Biljana priča o putu koji ju je doveo do osnivanja slastičarne, njene inspiracije i vizije, kao i kako je uspjela prigrliti prošlost i budućnost kroz svoje jedinstvene slatke kreacije.
Biljana želi osnažiti i druge žene koje žele pokrenuti vlastiti biznis i svojim primjerom im biti vjetar u leđa.
Kako si se odvažila na taj korak da odeš iz velike kompanije i pokreneš vlastiti biznis?
Između rada u velikoj tvrtki i počinjanja vlastitog biznisa bio je razmak od nekoliko godina, tijekom kojih sam radila od kuće za studio koji se bavi animacijom i brinula o kćerki, što mi je omogućilo slobodu i mnogo vremena za razmišljanje što bi me zaista učinilo sretnom. Danas je velika privilegija imati dovoljno vremena za razmišljanje, zbog sveopće brzine u kojoj svi živimo. Tijekom tih nekoliko godina u meni je sazrijevala ideja pokrenuti vlastiti biznis.
Doživjela si burnout u jednoj velikoj kompaniji za koju si radila, kako su izgledali ti dani?
Rad u tvrtki me nikada nije privlačio. Željela sam ostati na fakultetu predavati književnost, uživati u slobodi i mladosti, ali sam dobila ponudu koja se ne odbija i s 24 godine postala dio ogromnog sustava, s idejom kako će me to učiniti vrhunskim prevoditeljem. To su bili najteži dani mog života. Osjećala sam kako me rad u kompaniji guši. Ništa mi se nije svidilo u tom velikom sustavu, gdje je borba za poziciju bila važnija od znanja i rada. Nisam nalazila nikakav smisao u tome i iz dana u dan sam se osjećala sve gore, a taj osjećaj me nije napuštao ni nakon radnog vremena, sve dok se poslije nekoliko mjeseci nisam razboljela, a nakon višemjesečnog bolovanja ostala bez radnog mjesta.
Koliko dugo si bila bez posla?
Bez posla sam ostala u najtežem trenutku, nakon višemjesečne bolesti i s dva kredita, pa sam vrlo brzo počela raditi u žkafeteriji i paralelno tražila drugi posao. To je bilo daleko vedrije iskustvo od rada u korporaciji, jer sam uvidjela kako mi prija ugostiteljstvo i komunikacija s ljudima. Atmosfera je bila mnogo prijatnija i nisam osjećala pritisak, iako je posao bio vrlo zahtjevan.
Što te je inspiriralo krenuti sa izradom torti bez šećera?
Oduvijek sam voljela slatkiše, a posebno sam uživala u pripremi torti. Dok sam bila u drugom stanju, imala sam potrebu svakoga dana spremti neku novu tortu ili kolač i pozivati prijatelje na degustaciju. Sve me je to ispunjavalo radošću, ali je problem bio u nezdravim sastojcima i gomili štetnih šećera, pa mi je to kvarilo užitak.
Onda sam, par godina kasnije, na dječijem rođendanu prijateljice prvi put probala zdravu tortu s urmama i oduševila se. Nisam mogla vjerovati kako zdrav kolač može biti toliko ukusan. Dobila sam recept i spremila sam istu tu tortu za rođendan svoje kćerke, uz još jednu tortu sa šećerom, ali su se svi oduševili ukusom čokoladne torte s urmama i mrkvom. Ubrzo su skoro svi tražili recept za zdravu tortu i ja sam počela eksperimentirati s drugim ukusima i sastojcima.
Kako su izgledali ti prvi dani, kada si prelomila i krenula u poduzetničke vode?
Kod mene se nekako kao po pravilu sve velike stvari događaju u najnezgodnijim trenucima, pa je tako bilo i s otvaranjem Urme. Moj suprug je jednog dana u kolovozu, na putu do našeg stana koji smo u tom trenutku renovirali, u izlogu lokala o kom sam godinama maštala, ugledao čovjeka koji je baš u tom trenutku lijepio natpis s oglasom za izdavanje. Suprug me pozvao i ja sam se istog dana dogovorila s čovjekom. Nisam znala kako i nisam znala od kog novca, ali sam znala kako je to ono što želim i kako sreća prati hrabre i odlučne. Uslijedila je višemjesečna borba za novac, stres, nespavanje, strepnje.
Trebalo je od ruševine ponovno izgraditi stan, osigurati novac za radove, koji uvijek na kraju budu mnogo skuplji od svake projekcije, plaćati iznajmljeni stan, otpratiti dijete u prvi razred, preseliti se i adaptirati i opremiti lokal. Bilo je mnogo stresa, briga, sumnji, nespavanja, preispitivanja, svakodnevnih odricanja i mnogo nadljudskog rada i napora, ali zahvaljujuću ogromnoj potpori supruga i prijatelja 21. prosinca 2022. godine vrata Urme su otvorena. A onda je uslijedilo isto toliko stresa, rada, napora i odricanja, ali sumnji i preispitivanja više nije bilo. Prodaja je krenula vrlo uspješno i reakcije su bile sjajne.
Kako danas izgleda proizvodnja torti i kolača bez šećera?
Zdrave poslastice postaju sve popularnije u svijetu i kod nas. Prema mojim saznanjima, u Beogradu postoji nekoliko slastičarniž tog tipa. To me posebno raduje, jer opažam kako raste svijest ljudi o važnosti zdravije ishrane i štetnosti šećera.
Moja slastičarna nalazi se na samoj granici općina Zvezdara i Vračar na adresi Vatroslava Jagića 14 u staroj, salonskoj zgradi na kutu ulica Vojvode Šupljikca i Vatroslava Jagića. Prostor privlači francuskim šmekom i pravi je spomenik ljepote starog gospodskog Beograda. Prolaznici se oduševljavaju jarko-crvenim starim drvenim vratima, tavanicama visine preko četiri metra, drvenim prozorima i rešetkama od kovanog željeza.
Koji je tvoj savjet za žene koje se žele otisnuti u poduzetničke vode?
Nezahvalno je dijeliti savjete, ali mogu govoriti o onome što sam ja ustanovila kao životne zakone:
1. Nikada ne pristajem ni na šta manje od onogao čemu sanjam, koliko god taj san djelovao nerealan, jer realnost je samo materijalizacija zamišljenog, a granice su samo projekcije našeg uma.
2. Uvijek kada trebam donijeti važnu odluku zamislim sebe na samrtnoj postelji i pitam se bi li se kajala više kada bi tada pokušala ili se povinovala strahu i odgovor je uvijek isti – želim živjeti hrabro, ne smoreno.
3. Mnogi uspješni ljudi nisu uspješni samo zbog toga što su vrlo pametni, već zato što se odvaže uraditi nešto što je drugima glupo ili čega se plaše.
4. Ne odustajem, radoznala sam, uživam u životnom putovanju, jer život je priča. Želim da u završnici moja priča bude uzbudljiva.
Izvor: Biljana je ostavila svoj posao u velikoj korporaciji i započela sopstveni biznis, Bizlife
Prilagodba: Manager.ba