SAVJETI
Kako prestati odugovlačiti? Iskoristite dvominutno pravilo
manager.ba/stratego.hr 03 kolovoza, 2020
Izvor fotografije:
stratego.hr

Većina zadataka koje odlažete nisu toliko komplicirani – sigurno imate dovoljno talenta i vještine da ih izvršite – ali izbjegavate početi iz nekog razloga.

 

Gotovo svako koga znam odugovlači obavljanje posla. Svima nam je lakše reći: “Obavit ću to poslije/sutra/uskoro”, a to znači da vrlo vjerojatno nećete napraviti ništa.

Budući da i sam imam taj problem, nedavno sam u Google upisao “Kako prestati odugovlačiti” (eng. how to stop procratinating), i na blogu Jamesa Cleara sam naišao na jednostavnu metodu, uz koju svatko može bezbolno postati produktivniji.

Kako prestati odugovlačiti? Isprobajte “dvominutno pravilo”.

Strategija je vrlo jednostavno, i olakšat će vam započinjanje rada.

Većina zadataka koje odlažete nisu toliko komplicirani – sigurno imate dovoljno talenta i vještine da ih izvršite – ali izbjegavate početi iz nekog razloga.

Dvominutno pravilo je odličan lijek protiv odugovlačenja i lijenosti jer vam olakšava započinjanje zadatka.

Pravilo možemo razložiti u dva dijela:

Prvi dio – Ako vam za obavljanje zadatka treba manje od dvije minute, odmah ga napravite.

Ovo je spomenuto i u bestselleru Davida Allena, “Getting things done”.

Nevjerojatno je koliko stvari odgađamo, a mogli bi ih obaviti u dvije minute ili manje. Primjerice pranje posuđa odmah nakon jela, bacanje prljavog rublja u perilicu, bacanje smeća, uređivanje stola dok još nije pretrpan, slanje emaila, i još puno toga.

Ako vam treba manje od dvije minute za izvršavanje nekog zadatka, obavite ga odmah! (i onda se vratite da pročitate ostatak članka)

Drugi dio – kad želite započeti s novom navikom, njeno izvršenje bi trebalo trajati manje od dvije minute

Možete li sve ciljeve ostvariti unutar dvije minute? Nipošto.

Ali svaki cilj možete započeti u 2 minute ili manje. I to je bit ovog pravila.

Možda vam sve ova strategija čini pre banalnom za ostvarenje velikih životnih ciljeva, ali nije. Funkcionira u bilo kojem slučaju iz sljedećeg razloga: elementarna fizika.

Fizika i život

Isaac Newton nas je davno naučio da tijelo u mirovanju nastoji ostati u mirovanju (sve dok na njega ne djeluje sila), a tijelo koje se kreće želi se nastaviti kretati (sila tijelu daje ubrzanje). To vrijedi i za jabuke, i za ljude.

Dvominutno pravilo vrijedi za manje i veće ciljeve zbog inercije – kad jednom počnete nešto raditi, lakše je nastaviti (kad ste savladali otpor). Dvominutno pravilo počiva na ideji da se dobre stvari počnu događati kad krenete.

Želite postati bolji pisac? Napišite samo jednu rečenicu (dvominutno pravilo), i vjerojatno ćete pisati punih sat vremena.

Želite se zdravije hraniti? Pojedite jednu voćku (dvominutno pravilo), i često će vas to inspirirati da pripremite i zdravu salatu.

Želite da vam čitanje uđe u naviku? Pročitajte prvu stranicu knjige (dvominutno pravilo), i pročitat ćete prva tri poglavlja bez da ste primijetili.

Želite trčati triput tjedno? Ponedjeljkom, srijedom i petkom obucite tenisice za trčanje i izađite iz stana/kuće (dvominutno pravilo), i proći ćete nekoliko kilometara umjesto da se doma prejedate.

Kod svake navike najbitnije je krenuti – ali ne samo prvi put, nego svaki put. Nije bitan obim rada, važno je redovito poduzimanje akcije. Često je započinjanje bitnije od uspjeha. Ovo je pogotovo važno u početku, jer će vam se učinkovitost povećavati kako vrijeme bude prolazilo.

Dvominutno pravilo nije izmišljeno zbog vrhunskih rezultata, nego zbog poduzimanja koraka. Funkcionira izvrsno, pogotovo ljudima koji brzo shvate da je sistem bitniji od cilja. Fokusirajte se na djelovanje, i dobijte zamaha.

Isprobajte ga

Ne mogu garantirati da će vam dvominutno pravilo promijeniti život. Ali svakako vam mogu garantirati da neće upaliti ako ga ne isprobate.

Problem s većinom članaka koje pročitate je to što rijetko koje savjete isprobate u praksi.

Neka ovaj članak bude drukčiji. Iskoristite ove informacije, i to odmah.

Što možete učiniti, a da traje manje od dvije minute? Učinite to sad.

Svatko može utrošiti 120 sekundi. Ovaj put ih iskoristite da nešto obavite. Krenite.

Tagovi:
Najnovije vijesti
Video
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!
DIREKTNA SURADNJA
ASA Bolnica i AKH iz Beča donose izvrsnost u zdravstvu