KATARINA BELOJICA, KETLIMONS ART STUDIO
"House of Dragon" oprema se svijećama iz Srbije
Manager Regija 25 svibnja, 2024

Brend iz Srbije našao se u PR kampanji HBO-ove serije House of Dragon, za koju je izradio svijeće u obliku zmajevih jaja. Ketlimons Art Studio iza kog stoji Katarina Belojica, osnivačica brenda, ručno proizvodi ekološke svijeće koje su prava mala umjetnička djela. 


Njen brend nastao je nakon pandemije, kada je željela svoju kreativnost pretočiti u nešto "opipljivo". Primijetila je kako je u svijetu aktualan trend skulpturalnih svijeća i shvatila kako je to prilika u kojoj će moći, na najrazličitije načine, maštati i stvara mirisni i estetski ugođaj.

U Katarininom asortimanu postoji mnogo različitih vrsta svijeća koje nastaju raznolikim tehnikama i metodama. Pravi ih od 100% prirodnog sojinog i pčelinjeg voska s pamučnim fitiljem bez parafina. Umjesto parafina, koji je derivat nafte, fitilji su ispunjeni prirodnim biljnim voskom.


Kako nastaju art svijeće?

Katarina je shvatila kako dekorativan i mirisan proizvod može biti ekološki.

Za njegovu izradu koristi različite metode. Prema njenim riječima, najstandardnija je pravljenje svijeća iz kalupa. Oni mogu da budu metalni, plastični, silikonski.

Vosak se topi pod određenim tehnološkim uvjetima, izljeva se u kalup na određenoj temperaturi, hladi i onda vadi iz kalupa.

"Ovu metodu smo najviše koristili na početku, a sada upotrebljavamo dosta kompleksnije, nalik nekom miksu luksuznog slastičarstva i kemijskih procedura. Kreativna tehnička rešenja nekada predstavljaju najveći izazov pri planiranju proizvodnje nekog modela, ali nastojimo nikada se time ne ograničavati i napraviti sve što nam je palo na um kao kreativna ideja“, napominje.

 

 

Kada je riječ o vremenu izrade, ono varira od nekoliko sati do nekoliko dana. Pojedine svjećice prave tako što proizvode više njih u relativno isto vrijeme.

Dobra organizacija, kao i optimizacija proizvodnje donijela im je mnogo, kaže ona. Najduže vrijeme izrade ima Flower svijeća u staklenom zvonu, jer se svaka latica oblikuje ručno i zatim formira u raskošni cvijet.


Veliki izazov

U težnji za održivom proizvodnjom Ketlimons Studio nailazi i na prepreke s kojima se suočava u svom poslovanju.

Katarina otkriva kako je sama nabavka materijala dosta izazovna na teritoriji Srbije, jer imaju samo nekoliko izvora, uvoznika i dobavljača. Kada nekome od njih iz bilo kog razloga stane uvoz, oni nemaju alternativu i suočavaju se sa izazovom stopiranja proizvodnje.

"Nije jednostavno ni ulagati u materijal veliki novac unaprijed kako ne bi došlo do takvih situacija i kako bi uvijek imali zalihe. Kvalitetan sojin prirodni vosak ima cijenu nekoliko puta višu od standardnih i uobičajenih materijala za proizvodnju svijeća“, napominje.

Jedan od materijala je parafin, te se mnoge kompanije odlučuju za upotrebu ovog toksičnog materijala, čemu Ketlimons Studio ima želju stati na put i nada se kako uspijeva u tome.

Drugi materijal koje koriste je najkvalitetniji prirodni pčelinji vosak, a on je još dragocjeniji i skupocjeniji od sojinog voska.

 


Ekološki i prirodni proizvod

Prirodno podrijetlo proizvoda i ručni rad našli su put do srca ljudi u Srbiji. Ketlimons svijeće uglavnom kupuju ljubitelji nesvakidašnjih proizvoda, fascinirani ručnim radom, detaljima, estetikom i unikatnošću proizvoda.

"Našim kupcima je važno prirodno podrijetlo voska i ekološka ‘minimum waste’ proizvodnja, jednako kao i prefinjeni mirisi i jedinstven izgled“, priznaje Katarina.

Ono što Ketlimons Studio raduje je kako se sve više malih domaćih biznisa zasniva na ekološkim i prirodnim proizvodima.

"Time pokazujemo jednu veliku superiornost u pogledu društvene odgovornosti i svijesti, u odnosu na konvencionalne načine proizvodnje i poslovanja, i najčešće – hiperprodukcije", navodi ona.

Katarinin umjetnički rad je našao put i do velikih kompanija u Srbiji. Njene svijeće bile su dio Somersby kampanje. Za nju je izrađivala svjećice kolače s "okusima" njihovih novih okusa bezalkoholnog pića. Također je pravila svjećice za Yettel, Lenovo i mnoge druge.


Izvor: Bizlife
Prilagodba: Manager.ba

Video
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!
DIREKTNA SURADNJA
ASA Bolnica i AKH iz Beča donose izvrsnost u zdravstvu