PLANIRATE ODMOR?
First minute ili Last minute - prednosti i mane
Manager BiH 17 veljače, 2024

Ukoliko već razmišljate o ljetnom odmoru, a pitate se jesu li su bolje first minute ili last minute ponude, odnosno je li bolje rezervirati smještaj već sad ili u posljednjem trenutku, upoznajte se s prednostima i manama tih opcija. 


Već od veljače agencije nude tzv. first minute ponude za ljetovanja, na kojima se može uštedjeti zahvaljujući popustima za rane uplate i rezervacije. Dok se neki odluče odmah rezervirati aranžman, ima i onih koji smatraju kako im je bolje svoje putovanje planirati u posljednjem trenutku, te se odlučiti za neku od last minute akcija.


Mjesecima ranije

First minut ponude se objavljuju mnogo ranije u odnosu na termin aranžmana, i to s popustima i do 30% u odnosu na regularnu cijenu aranžmana, u slučaju ako odmah uplatite cijeli iznos ili rezervaciju.

Najčešće do određenog termina trebate uplatiti dio novca, kako biste ostvarili popust, dok ostatak možete platiti do putovanja. Neke agencije daju i opciju plaćanja na rate.

Pored popusta, first minute se često bira jer tad imate veći izbor, odnosno što ste bliži željenom terminu, te je veća vjerojatnoća kako je ostala samo jedna soba ili čak i to bude rasprodato.

U ovom razdoblju su još svi apartmani slobodni, možete birati mjesto, smještajni objekt, pogled, način plaćanja i slično.

To je jedna od prednosti, jer možete isplanirati ljetovanje kakvo želite po cijeni koja će vjerojatno biti povoljnija nego ako ste kasnije počeli razmišljati.

 

U zadnji trenutak

S druge strane, postoje ljudi koji ne vole ili nemaju mogućnost da planiraju ljetovanje mjesecima unaprijed, te čekaju posljednji trenutak da odluče gdje će na odmor.

Last minute je, kao što mu i sam naziv kaže, posljednji trenutak za uplatu aranžmana za određeno odredište, a te ponude su ograničene na određen termin, broj osoba ili soba, smještaj, broj mjesta u zrakoplovu ili autobusu i slično,

Opcija je tada malo, a malo je i vremena za premišljanj.

Ovakvi se aranžmani obično objavljuju nekoliko dana pred putovanje, a popusti mogu biti niži i do 50% od realne cijene aranžmana. Podrazumijeva se kako se spremni platiti odmah i krenuti na odredište.


Izbor vs cijena

U first minute varijanti trebate znatno ranije planirati, ali možete birati i platite manje, dok ćete u last minute varijanti vjerojatno platiti još manje, no plaća se odmah, krećete za dan-dva i dobijate smeštaj koji je ostao.

Obje opcije imaju svoje i prednosti i mane, te nude uštede na popustima.


Nezavisne novine | Manager.ba

Najnovije vijesti
Video
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
JELENA ČAČULOVIĆ, WELTPLAST
Tvrtku tretiramo kao dijete u obitelji
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje