PAPER&STUFF
Diplomu pedagoginje spremila u ladicu i otvorila tvrtku koja izrađuje rokovnike
Manager.ba/Novac.hr Regija 23 listopada, 2018

Želite li da se za vas napravi rokovnik tvrdih korica, zelene boje, s uzorkom cvijeta monstera, može.

Želite li rokovnik sa 180 stranica ispunjenih crtama za bilješke, može i to.

Možete dodati još i neku motivirajuću poruku na korice ili vlastito ime.

Na trenutak zapravo možete postati kreativac, sudjelovati u procesu i osmisliti vlastitu originalnu bilježnicu. Ili za nekog drugog.

Recimo, pokloniti kuharicu prijatelju koji voli kuhati, staviti kategorije slanih, slatkih jela, koktela i slično.

Možete kreirati planer vjenčanja, podijeljen po kategorijama: koje dokumente treba prikupiti, koji restoran ćete odabrati, kojim budžetom raspolažete, gdje ćete nabaviti vjenčanicu, prstenje… Možete zapravo svašta.

“Personalizacija, personalizacija, personalizacija” je u svijetu Renate i Ivane, majke i kćeri koje stoje iza brenda Paper&Stuff, specijaliziranog za personalizirane rokovnike i planere, ono što je u svijetu nekretnina “lokacija, lokacija, lokacija”.

Upravo je personalizacija rokovnika i mogućnost postanka dijela kreativnog tima, ono što Paper&Stuff čini posebnim.

No, ne samo to. Govorimo o hrvatskom proizvodu: sav materijal koji je potreban za jednu bilježnicu dolazi iz Hrvatske, od spirala, papira, ljepenke, folije… I govorimo o ručnom radu.

 

Dobar nos

 

Brend Paper&Stuff, ili nekima poznati i kao Mašnica, proizvod je jedne lijepe simbioze – nastao je u tiskari još 2013., ali se nedavno od nje odvojio i formalno, tj. na papiru.

Renata Vokal je, naime, vlasnica tvrtke D.R.I.M., koja se bavi grafičkom djelatnošću već više od dva desetljeća.

A kći Ivana je nedavno registrirala svoj obrt i ona radi kreativni dio, tj. preuzela je dizajnerski dio, dogovore s kupcima, vođenje internetske stranice i web-trgovine, a tiskara, odnosno mama, ostatak.

One su tandem i dalje prvi suradnici. Jer, kako napominje Ivana, jedno bez drugoga ne ide.

 

Ranko Šuvar / CROPIX


Paper and Stuff
 

Mlada kreativna poduzetnica Ivana, koju smo posjetili u njenom showroomu u zagrebačkom kvartu Dubec, dobar je primjer “dobrog nosa” i dobrog posla – pronašla je novu nišu u jednoj vrijednoj sirovini kao što je papir, naglasak stavila na personalizaciju i zapravo, na neki način, proširila obiteljski biznis.

Naravno, zasluge pripadaju i mami. Zahvaljujući simbiozi s tiskarom, prva im je prednost pristupačna cijena, a druga vrijeme izvedbe.

Da nisu spojeni studio i tiskara, cijene bi bile više, a ni usluga ne bi mogla biti izvršena u roku od najviše sedam dana ili, ako se osobno preuzima, tri radna dana. I da, ono najvažnije, što smo već spomenuli, nude personalizaciju i sudjelovanje u kreativnom procesu. A sve to zvuči kao dobra ideja i dobar posao.

– Meni je ovo jedini izvor prihoda, ali nemam velike troškove jer je studio u kući. Time se želim baviti cijeli život i mislim da ako ne prodaješ maglu, analizirao si tržište, imaš dobar proizvod i vjeruješ da je to nešto što stvarno treba ljudima, onda se potrudiš i nema razloga da ne uspiješ.

Pitanje je samo koliko će ti trebati jer, doslovno, ono što ćeš uložiti, neće se vidjeti prvi dan.

Nama je ovo peta godina i tek sada je to na onom mjestu kako sam ja to zamišljala u početku. Treba vremena i ulaganja, ali baš da je nemoguće, pa i nije – savjetuje mlada poduzetnica.

Ideja o personaliziranom proizvodu potječe od njene ljubavi prema lijepim bilježnicama.

Iako je završila srednju ekonomsku školu, ekonomija joj nije toliko privlačila pa je upisala Filozofski fakultet i završila sociologiju i pedagogiju.

Na kraju je život odabrao potpuno drugačiju profesiju za nju, onu koja nema ni veze s ekonomijom niti, pak, sa sociologijom ili pedagogijom.

Danas je bliža grafičkom dizajnu nego svojoj struci. Još kao studentica počela je raditi u obiteljskom biznisu pa je zapravo odrasla u poduzetničkom okružju, a ideja o personaliziranih rokovnicima javila se prije pet godina.

– Mama i ja smo došle na ideju napravimo nešto zajedno, neki projekt koji bi uključio i našu tiskaru, a da opet bude nešto drugačije, nešto čega nema.

A na lijepe bilježnice sam uvijek bila slaba pa smo se odlučile na to. Jer, imamo papir i sav repromaterijal, pa zašto ne?! Ja sam dizajnirala, a ona proizvodila.

Kako sam u međuvremenu završila fakultet i nekako postala odraslija, tako sam otvorila obrt i promijenila ime.

Naime, prvotna ideja je bila da svaki proizvod ima mašnicu na sebi i od tuda ime Mašnica, kako se na početku zvao brend.

No, ništa se ne događa slučajno, sve je to tako trebalo biti. Novo ime me ne ograničava u širenju izvan granica Hrvatske i izrada proizvoda na engleskom, što mi je neki dugoročan plan – priča o počecima mlada poduzetnica, koja je ove godine u svibnju imala kampanju promjene imena brenda u Paper&Stuff.

 

Proizvod po mojoj mjeri

 

Iako nije uvijek lako raditi s obitelji, priznaje da je nije bilo strah jer s mamom, prije svega, ima prijateljski odnos. Čak je u razgovoru češće zove Renata nego mama.

– Ljudi ne vjeruju kad kažem, ali stvarno imamo odnos kao frendice. Zato je i bio plan da zajedno napravimo nešto.

Zato smo i nastavile surađivati i poštujemo jedna drugu – govori Ivana, koja inspiraciju za svoje bilježnice crpi svugdje, na društvenim mrežama, YouTube kanalu…

Najdraže su joj, kao i njenim klijenticama, nježne boje i pastelne nijanse, a takav je i showroom – prozračan i pastelan.

 

Ranko Šuvar / CROPIX

 

Ivana Vokal, vlasnica tvrtke Paper and Stuff koja radi personalizirane rokovnike, i novinarka Jasmina Trstenjak

 

Prvi proizvod bio je studentski planer jer je i ona sama tada bila studentica i htjela je napraviti nešto po svom ukusu, staviti kategorije u taj rokovnik koje njoj trebaju, recimo tablice. To je onda tiskara pretočila u proizvod.

– Ja sam nešto napravila, dala prijateljicama da vide i kad su one rekle da je dobro, znala sam. Ispalo je super jer je upravo tako nešto nedostajalo na tržištu. Nakon studentskog, uslijedio je i klasični rokovnik s crtama za pisanje. To su bili prvi.

Nakon toga smo se širili, uslijedila je kuharica, dnevnik putovanja, mamin planer, planer vjenčanja, fotoknjiga za djevojačku… Sve smo pokrili, cijelu godinu. Ideja je bila da se kod nas mogu naručiti rokovnici za sva razdoblja života – govori naša sugovornica.

Klijente je u početku pronalazila preko Facebooka. U današnje je vrijeme, naime, olakotna okolnost internet i ako želimo nešto brzo i nešto dobro ponuditi, vijest će se brzo proširiti.

– Da, treba nešto ulagati u objave na društvenim mrežama, ali puno manje se ulaže nego u, recimo, letke. Danas realno letke rijetko tko radi, više se ulaže u društvene mreže, pogotovo Facebook i Instagram, a u zadnje vrijeme i u influencere – primjećuje Ivana, koja svima preporučuje oglašavanje putem društvenih mreža.

Ostatak članka možete pročitati na ovom linku .