MULTIINDUSTRIJSKI PROJEKT
Chayton Capital čeka studiju izvodljivosti za ulaganje u Pljevljima
Manager Regija 11 travnja, 2023

Britanski Chayton Capital ispituje mogućnost razvoja industrijskog kompleksa u Pljevljima najavljene vrijednosti 700 milijuna eura i očekivanog otvaranja preko 600 radnih mjesta


Britanski Chayton Capital radit će studiju izvodljivosti o mogućnostima razvoja industrijskog kompleksa u Pljevljima i provedbu investicijskog plana koji bi, ukoliko studija bude pozitivna, rezultirao ulaganjima od oko 700 milijuna eura i otvaranjem više od 600 iyravnih novih radnih mjesta.

Memorandum o razumijevanju potpisali su predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin i predstavnik Chayton Capitala David Alen.

Crnogorski premijer izjavio je kako je potpisivanjem memoranduma omogućen ulazak u narednu fazu ovog projekta - izradu studije izvodljivosti. "Ukoliko ona pokaže kako je projekt održiv, odmah idemo na otvaranje drugih procedura vezano za dodjelu koncesije i početak jedne ogromne ekonomske aktivnosti na sjeveru Crne Gore" - kazao je.

- Riječ je o više kompatibilnih biznisa koji su vezani za energiju, ali imaju i druge komponente koje se odnose na industrijsku proizvodnju. Prvi put imamo ovakav pristup gdje se nekoliko komponenti spaja u jednu ogromnu industrijsku aktivnost na teritoriji općine Pljevlja, ali sa zadovoljavanjem svih onih standarda koji se tiču ekologije, ali i sa zadovoljavanjem onih zakonskih odredbi koji važe u okvriu Europske unije - kazao je Abazović.

 

Kako je ranije najavljeno iz Vlade, projekt obuhvaća modernizaciju segmenata energetske proizvodnje TE Pljevlja, izgradnju tvornice cementa na području predviđenom prostornim planom Općine Pljevlja, izgradnju tvornice gipsanih ploča i građevinskih materijala na bazi gipsa na užem području termoelektrane Pljevlja kao i izgradnju tvornice inovativnih prefabriciranih građevinskih elemenata namijenjenih modularnoj gradnji (CBPB - Cement bonded particle boards) koja bi koristila cement, otpadno drvo i nusprodukte iz rada termoelektrane.

Također, projekt obuhvaća i izgradnju postrojenja za reciklažu, tretman otpada i biomasu u okviru koga bi se stvaralo gorivo za prihranu novog eko kotla TE Pljevlja iz otpadne drvne građe i drugih dostupnih resursa na lokalitetu, razvoj ekološke poljoprivredne proizvodnje fokusirane na iskorištenje otpadnog CO2, toplotne energije i nusproizvoda nastalih u radu TE Pljevlja te otvaranje Fakulteta za rudarstvo i geologiju kao i strukovne srednje škole u Pljevljama

Chayton Capital ima obvezu izraditi sve studije i ukoliko one pokažu kako je ovaj posao održiv, uslijedit će naredni korak, a to je zaključivanju drugog ugovora koji će podrazumijevati izvođenje radova u vezi sa razvojem svih ovih kompatibilnih biznisa.

- Naglasio bih kako ovaj projekt prevazilazi naše granice i sve što tamo eventualno bude bilo proizvedeno - bilo električna energija, cement, ili gipsane ploče - sve će biti izvozno orijentirano - istakao je crnogorski premijer.

Izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin rekao je kako je riječ o povjesnoj platformi za razvoj sjevera, konkretno Pljevalja, kroz valorizaciju resursa i potencijala. 

Predstavnik Chayton Capitala David Allen istakao je kako riječ o projektima zbog kojih će se građani vraćati u Pljevlja, a ne odlaziti iz ovog grada.

- Projekt će pospješiti energetsku proizvodnju s fokusom na zaštitu životne sredine, otvoriti nova radna mjesta i unaprijediti društveno-ekonomski ambijent za ovu i buduće generacije, a sve poštujući zakone Crne Gore i EU - kazao je Allen.

.

Manager.ba

Video
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
JELENA ČAČULOVIĆ, WELTPLAST
Tvrtku tretiramo kao dijete u obitelji