POZITIVAN PRIMJER
Banjalučki kafić zaposlio osobe s Downovim sindromom
Manager.ba/biznisinfo.ba BiH 26 svibnja, 2019
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Predivna ljudska priča dolazi nam iz Banjaluke gdje je u suradnji s “Down Syndrom centrom” cafe bar “Eklektik” odlučio zaposliti osobe s Downovim sindromom.

Kako prenose Nezavisne novine, prvi konobari u banjalučkom kafiću su bili mladići i djevojke sa Downovim sindromom koji su došli u grad na Vrbasu i prošli rehabilitacijski dio programa PAIN i konobarske vještine.

“Down syndrome” centar Banjaluka je napravio sporazum sa spomenutim cafe barom o stalnom radnom angažmanu konobara iz ovog centra.

“Beograđani su 24.05. nakon položene uvodne obuke za konobare dobili povjesne certifikate i izašli na prvo konobarsko služenje sa gostima”, saopšteno je iz “Down syndrome” centra.

Suradnja sa Beogradom

Inače, obuka je provedena u okviru zajedničkog projekta Down sindrom centra Banjaluka i Down sindrom centra Beograd u okviru kojeg su osobe sa Downovim sindromom iz Beograda prošli dio rehabilitacijskog programa PAIN koji sprovodi Down sindrom Centar Banjaluka.

Ovaj centar je putem rehabilitacijskog programa PAIN prvi put prenio model dobre prakse iz Europske unije, a dvije organizacije potpisale su u petak i ugovor o otvaranju zajedničkog centra za rehabilitaciju osoba sa Downnovim sindromom.

“Ovim divnim ljudima dozvoljavamo da se prvi put osjećaju društveno korisnim. Rezultat toga je da šest osoba živi samostalno u Banji Vrućici kod Teslića i rade u restoranima Zdravstveno-turističkog centra `Banja Vrućica`”, kazali su ranije predstavnici projekta.

Povezani članci

1

Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo