Banja Luka

Počinje montaža pametnog autobuskog stajališta u Banjoj Luci

Pametno autobusko stajalište će biti izgrađeno u okviru implementacije projekta „Poboljšanje turističkih, saobraćajnih i ostalih usluga kroz razvoj pametnog autobuskog stajališta s info-turističkim displejem“, u vrijednosti od 49 150,00 KM bez PDV – a, koji je Agencija kandidirala na javni poziv Grada Banjaluka, UNDP-a i Ministarstva za znanstvenotehnološki razvoj,visoko obrazovanje i informativno društvo – Future City Innovation Challenge.

 

Hrvatski

VIDEO Najbolji turistički film na svijetu snimila ekipa iz Banja Luke

O filmu najbolje govori sam film, ali i činjenica da je, zahvaljujući nagradama na skoro svim festivalima na kojima se pojavio, sakupio toliko bodova da je daleko iza sebe ostavio čak i filmove iz Španjolske ili Portugala.

 

Ništa posebno, ali mnogo više od toga. Tako bi u prijevodu na bosanski jezik zvučao slogan "Nothing much but much more" koji je osvojio svijet.

Točnije, svijet su osvojile ljepote BiH ( dio Republike Srpske ) koje je na sebi svojstven način predstavila ekipa iz marketing agencije Mania iz Banjaluke.

Hrvatski

Povećan broj žena nositelja poljoprivrednih gazdinstava

Ukupna vrijednost projekta je 30.000 KM, a jedan od njegovih rezultata bit će i kreiranje kataloga proizvoda žena sa sela.

 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić i direktor Gender centra Vlade Srpske Mirjana Lukač potpisali su jučer u Banjaluci ugovor o suradnji na realizaciji novog projekta institucionalnog razvoja u oblasti rodno odgovornog budžetiranja.

Hrvatski

Pogledajte kako bi trebao izgledati banjalučki kongresni centar

Cosmos Architecture, međunarodna arhitektonska firma sa sjedištem u Milanu, Madridu i Šangaju predstavila je kako bi trebao izgledati novi kongresni centar u Banjaluci.

 

Kako je navedeno na archdaily, projekat ustvari predstavlja inovativne arhitektonske paradigme uz urbani identitet.

Dio ove zgrade pruža dinamičnu interakciju između banjalučkog grada i ponuđenih kulturnih aktivnosti.

Hrvatski

U Banjaluci počinje gradnja 50 kilometara nove vodovodne mreže

Gradonačelnik Igor Radojičić kazao je da je uz "Vodu 2", vrijednu šest milijuna eura, vezan i grant Europske unije od osam milijuna KM za novi projekt "Voda 3", za koji bi sve procedure mogle biti okončane do kraja tekuće godine.

 

U sljedećih petnaestak dana počet će gradnja 50 kilometara nove vodovodne mreže u okviru velikog projekta vodosnabdijevanja "Voda 2", nakon što je danas potpisan ugovor o kreditnom aranžmanu sa Europskom bankom za obnovu i razvoj u BiH (EBRD), kojim će se financirati ovi radovi.

Hrvatski

U ponudi za investitore dvije lokacije u banjalučkoj poslovnoj zoni

Odluka o prodaji ovih lokacija naći će se na idućoj sjednici Skupštine grada, a po odluci, bit će ponuđene dvije parcele po 20.000 kvadratnih metara.

 

Grad Banja Luka ponudit će ovih dana dvije lokacije za investitore u novoj poslovnoj zoni „Jelšingrad“, u nastojanju da se, poslije već gotovo popunjene zone „Ramići“, novi proizvodni objekti izgrade i u novouspostavljenoj poslovnoj zoni, izjavio je gradonačelnik Igor Radojičić.

Hrvatski

Hidro-kop Banjaluka počinje izgradnju novog stambenog naselja "Panorama"

Hidro-kop d.o.o. je investitor i vlasnik je kompletne parcele na kojoj se gradi naselje i na parceli ne postoji nikakvo opterećenje. Parcela je površine cca 23.000 m2. 

 

Na jedinstvenoj lokaciji u Banjaluci, okupanoj suncem i prirodnim svjetlom, u prvoj gradskoj zoni, gradi se novo stambeno naselje - Panorama.

Lokacija koja će sama po sebi svojim budućim stanarima ponuditi niz pogodnosti za kvalitetan život - sunčane, prirodnim osvijetljene komforne stanove s panoramskim pogledom, mirno okruženje na par minuta do centra grada. 

Hrvatski

Banjaluka dobila nove bicikle za "Bl bajk" i parking za dvotočkaše

U okviru navedenog projekta odobrena su nam financijska sredstva za realizaciju projekta u iznosu od 6.000 eura, kojim su financirani novi bicikli za “Bl bajk” i natkrivena nadstrešnica za parkiranje bicikala s 14 mjesta na lokaciji tzv Kraševog parkinga.

 

U okviru projekta "Podrška jedinicama lokalne samouprave u RS u promociji održive urbane mobilnosti", Banja Luka je dobila parking za bicikle, s nadstrešnicom, i nove bicikle za sistem "Bl bajk".

Hrvatski

Digitalizacija Banjaluke: Prijavljeno 56 ideja za "pametni grad"

Rekordnih 56 ideja za "pametni grad" prijavljeno je za natjecanje u inicijativama za tehnološko unapređenje svakodnevice, u okviru velikog projekta koji zajednički realiziraju Grad Banja Luka i Razvojni program UN-a (UNDP).

 

U okviru ovog projekta mogle su biti prijavljene sve ideje u vezi sa "pametnim rješenjima" u oblasti: saobraćaja, komunalnih poslova, energetske efikasnosti, elektronskih usluga u administraciji, javnog prijevoza i drugih.

Hrvatski

Banjaluka pokreće javni prijevoz, otvara vrtiće

Građani su pozvani da i dalje poštuju mjere higijene i zaštite, te da izbjegavaju okupljanja kako bi sačuvali javno zdravlje.

 

Štab za izvanredne situacije Grada Banjaluka naložio je nadležnim službama da otpočnu pripreme za aktiviranje javnog prijevoza na gradskom i prigradskom području, u reduciranom obliku, s manjim brojem linija i uz striktno definirane mjere socijalne distance i pojačane dezinfekcije.

Hrvatski