Banja Luka

BANJA LUKA: Od otpada do biznisa

Namjera autora projekta je da se u što većoj mjeri ovakav otpad iskoristi za izradu dekorativne rasvjete i novogodišnjih ukrasa, a za ovu godinu je planirano da se prikupi oko 90.000 plastičnih boca i proizvede oko 500 ukrasa od otpadnog materijala.

 

Kompanija “Elektro Tim“ Banjaluka, inače lider na području Bosne i Hercegovine u izradi inovativne dekorativne rasvjete i ukrasa za novogodišnje i praznično ukrašavanje javnih površina (parkovi, trgovi, ulice) i objekata, osmislila je projekt pod nazivom “Od otpada do posla”, piše mreza-mira.net.

Hrvatski

Ovo je 6 najboljih banjalučkih kompanija

Na projektu ”Pouzdanost” izlistane su kompanije koje, između ostalog, posluju transparentno i odgovorno, nemaju blokadu računa čak ni u periodu jednog dana, bilježe rast, ali imaju odličnu likvidnost, solventnost…

 

POGLEDAJTE JOŠ: Ovo je 26 najboljih sarajevskih kompanija

 

Analizirajući stanje bosanskohercegovačke privrede Poslovne novine tri puta na godišnjem nivou informiraju javnost o rezultatima koje su kompanije ostvarile prema posljednjim predanim završnim financijskim izvještajima.

Hrvatski

Raspisan natječaj za sportsku dvoranu na Starčevici

Prema projektu, dvorana će se prostirati na 1.125 metara kvadratnih. U centralnom dijelu planirana je sala za fizički odgoj, te prostorije za odlaganje sportskih rekvizita i svlačionice s toaletima i tuševima.

 

Grad Banja Luka raspisao je natječaj za izgradnju sportske dvorane na Starčevici, prvog objekta ove vrste u najvećem gradskom naselju.

Ovo je druga sportska dvorana koja će biti izgrađena u posljednje dvije godine.

Hrvatski

FOTO Banja Luka dobiva modernu banju, radovi kreću iduće godine

Prema idejnom rješenju, planirano je da postojeći objekt zadrži horizontalne i vertikalne gabarite, ali će postojeći sadržaji biti gotovo u potpunosti promijenjeni, izuzev banjskih kupatila koja će biti zadržana.

 

Rekonstrukcija prostora Banjsko-rekreativnog centra Srpske Toplice bi trebala početi na proljeće iduće godine, usporedo s izgradnjom novog mosta, koji će biti izgrađen 200-tinjak metara od banje.

Hrvatski

Banja Luka se rješava piralena: Stigli stručnjaci

Međunarodni eksperti, koje je angažirao UNDP, a koji bi trebali predložiti iduće korake i uraditi projekt sanacije kontaminiranog zemljišta na području Poslovne zone „Incel“, stigli su u Banju Luku.

Projekt menadžer nizozemske kompanije „Tauv“ Bodvin Foke će uz pomoć predstavnika Poslovne zone „Incel“ obići sve lokacije na kojima je utvrđeno prisustvo piralena, kako bi sagledao problem u cjelini.

Hrvatski

Banjalučani napravili električni automobil: Baterije za laptop pogon za “e-Medu”

Grupa Banjalučana automobil Fiat Panda pretvorila je u električno vozilo koje su nazvali “e-Medo”, a električni pogon za ovo vozilo osigurava 1.728 baterija kakve se inače koriste za laptope.

Miroslav Matić, diplomirani inženjer strojarstva, koji je sa grupom stručnjaka osmislio ovaj automobil u razgovoru za Anadolu Agency (AA) rekao je da su na ideju došli prije dvije godine, a vjerovali su da imaju dovoljno znanja i kapaciteta da to urade.

Hrvatski

Banjalučki kafić zaposlio osobe s Downovim sindromom

Predivna ljudska priča dolazi nam iz Banjaluke gdje je u suradnji s “Down Syndrom centrom” cafe bar “Eklektik” odlučio zaposliti osobe s Downovim sindromom.

Kako prenose Nezavisne novine, prvi konobari u banjalučkom kafiću su bili mladići i djevojke sa Downovim sindromom koji su došli u grad na Vrbasu i prošli rehabilitacijski dio programa PAIN i konobarske vještine.

“Down syndrome” centar Banjaluka je napravio sporazum sa spomenutim cafe barom o stalnom radnom angažmanu konobara iz ovog centra.

Hrvatski

Od lokalne pekare do brenda sa 600 zaposlenih

Banjalučki Krajina Klas planira samo u ovoj godini uložiti oko 10 milijuna KM u dalji razvoj poduzeća. Očekuje se gradnja novog proizvodnog pogona kao i otvaranje 10-ak novih prodajnih objekata, rekao je vlasnik Krajina Klasa Saša Trivić.

Inače, nekadašnja mala obiteljska pekara Manja, svojim kvalitetnim proizvodima i vrijednom radnom snagom kroz godine rada izgradila se u poduzeće Krajina Klas sa blizu 600 zaposlenih, koje je danas prepoznatljivo i na europskom tržištu.

Hrvatski

Raspisan natječaj za prijem 100 radnika u proizvodnji obuće

Tvornica obuće BEMA d.o.o. Banja Luka raspisuje natječaj za prijem radnika u proizvodnji obuće – 100 izvršitelja. 

Na natječaj se mogu prijaviti radnici sa bilo kojom srednjom školom, kao i radnici s osnovnom školom.

Ova tvornica proizvodi žensku, dječju, sportsku, ali i druge vrste obuće.

BEMA surađuje i radi za neke od svjetskih brendova, kao što su Paul Green, Lowa, Fidelio i Rialto.

Hrvatski