PROJEKTI
Čapljina: Četiri poduzetnice dobile 40.000 za pokretanje vlastitog biznisa
Manager.ba/bljesak.info BiH 29 listopada, 2020
Izvor fotografije:
bljesak.info

Novac za pokretanje vlastitog biznisa dobili su Maja Pažin (Salon za njegu kućnih ljubimaca), Marija Limov-Matić (Frizerski salon), Iva Borovac (Kozmetiči salon) i Suzana Vegar (Salon za njegu tijela).

 

Četiri projekta žena-poduzetnica sa područja grada Čapljine podržana su sa ukupno 40.000 KM od strane USAID-a i Grada Čapljine.

Korisnice su jučer potpisale ugovor sa USAID-om i Gradom Čapljina, a tom prilikom su i predstavile svoje projekte novinarima.

Marija Limov-Matić od podrške će otvoriti frizerski salon.

''Htjela sam se osamostaliti kako bi ostala u svom gradu i pridonijela svom gradu i još nekome omogućila zaposlenje kroz godinu dana. Ovo je nama mladima veliki vjetar u leđa i ja sam sretna što nam je ovo naš Grad omogućio i neizmjerno sam zahvalna na prilici'', rekla je Marija za Bljesak.info.

''Očekujem da proširim svoj biznis na neki drugi dio, kao što je Akademija za frizere koju nemamo u cijeloj Hercegovini, najbliža je u Sarajevu, a mi za to imamo kapacitete'', dodala je Marija.

Mladima je poručila da budu uporni i slijede svoje snove.

Pored Marije, novac za pokretanje vlastitog biznisa dobili su Maja Pažin (Salon za njegu kućnih ljubimaca), Iva Borovac (Kozmetiči salon) i Suzana Vegar (Salon za njegu tijela). Čapljinski gradonačelnik kaže kako ovaj projekt traje od veljače.

''Mi smo jedan od 9 gradova koji su prošli na natječaju USAID-a. Imali smo niz sastanaka i odabrali korisnice projekta, zajedno sa kolegama iz USAID-a. Prepoznali smo da su ova četiri projekta jako dobre ideje, odnosno nešto što će biti održivo i što će rezultirati samozapošljavanjem i poboljšanjem kućnih proračuna ovih dama, a u vremenu pandemije je svako radno mjesto zlata vrijedno'', rekao je za Bljesak.info Vidić.

Naveo je kako se nada da će se ovi biznisi razviti te da će korisnice poticaja otvoriti nova radna mjesta.

Aldin Alić, glasnogovornik USAID-ovog programa podrške marginaliziranim grupama.

''Od 2017. godine radimo s ovim projektom u 27 lokalnih zajednica. Čapljina je u ovom trećem ciklusu jedna od gradova koji smo podržali u razvoju poduzetništva kod marginaliziranih žena. Kriteriji su takvi da jedinice lokalne samuorave se prijave u skladu sa proračunom, odnosno iznosom koji mogu izdvojiti i sa projektima koji su potrebni, nakon čega USAID odabire općine i ide s njima u realizaciju'', rekao je Alić za Bljesak.info.

Do sada je izdvojeno preko 1,7 milijuna KM i podržano 150 biznisa žena za 3 godine.

''Suradnja s gradom Čapljinom i svim jedinicama lokalne samouprave je izuzetna, što nam je jako drago, a nadamo se da ćemo pored ovog programa imati prostor da surađujemo i na ostalim inicijativama'', rekao je Alić.

Tagovi:
Povezani članci

1

2